Orașul uitat: Situl arheologic Tirighina-Barboşi lăsat în paragină. Primăria ratează reabilitarea din fonduri UE

18

Situl arheologic Tirighina-Barboş, monument de importanță națională, este ignorat de autorităţi, îngropat în gunoaie, mutilat de săpături şi construcţii parazitare. Primăria Galați, cea care are în proprietate o bună parte din sit și care trebuie să aibă grijă de monument, nu a făcut nimic în ultimii 25 de ani. Anul trecut a anunțat că va aplica pentru obținerea unei finanțări europene, pentru a conserva și pune în valoare monumentul, însă a ratat prima sesiune de finanțare deoarece i-a lipsit un aviz. Acum se face cercetarea arheologică și insituția va reface dosarul de finanțare. Rămâne de văzut dacă se vor obține banii, circa 4,5 milioane de euro.

La intrarea în Galaţi dinspre Tecuci, în dosul unor construcţii dezafectate, zace în anonimat, la mai puţin de-un kilometru de groapa de gunoi a oraşului, „cel mai înaintat pinten de apărare în zona de nord-est a Imperiului Roman, o fortificaţie romană de început de mileniu I, aşezată pe o dava (cetate dacică)”. Aşa descrie directorul Muzeului de Istorie din Galaţi, prof. Cristian Căldăraru, „singurul monument istoric din Moldova istorică atestat din secolele II-III după Hristos” – situl arheologic Tirighina-Barboşi, înscris pe Lista Monumentelor Istorice. Rezervaţia arheologică se suprapune peste o alta, paleontologică: fosile de moluşte de acum 400.000 de ani.

Încă de la 1836, profesorul ieşean Gheorghe Săulescu – cel care, mânat de scrierile lui Dimitrie Cantemir şi Grigore Ureche, a efectuat primele cercetări aici – constata cu tristeţe că fostul Castellum, castrul roman şi oraşul de la poalele acestor fortificaţii, constituiau cariera de piatră a Galaţiului şi-a Brăilei. Extinderea localităţii Barboşi, construirea căii ferate peste aşezarea civilă romană, cu piatră şi pământ dislocate din sit, ridicarea popasului turistic (acum abandonat) şi nepăsarea autorităţilor de după ’90 au adus monumentul în stare de precolaps.

Cercetările arheologice care s-au facut până acum în sit, au scos la iveală „comori”. De exemplu, un vestigiu unic în România: o ţiglă romană cu un cap de bour şi un şarpe incizate, artefact care ar confirma ipoteza lui Săulescu: aici a fost vechea capitală a Moldovei. Tot aici s-a descoperit mormântul „Innocens” ( „Nevinovatul” – nume dat celor botezaţi în Hristos), inscripţionat pe o fibulă de aur găsită lângă rămăşiţele celui care a purtat-o, un daco-roman creştinat.

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

via justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.
Comentarii
Se încarcă...
Click aici!

Abonează-te

la newsletter!

Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.

Te poți dezabona oricând.

Angajăm electrician!