Orașul uitat: Fostul Seminar Teologic, locul unde Ion Creangă a devenit preot, stă să cadă

6

Fostul Seminar Teologic de la Iași, locul unde povestitorul Ion Creangă a devenit preot și prima școală gimnazială din țara noastră în care s-a predat vreodată în limba română, a ajuns o ruină. Pereții sunt scorojiți și plini de crăpături, acoperișul stă să cadă, iar la interior, tavanul deja s-a prăbușit. Clădirea se află în administrarea Institutului de Psihiatrie „Socola”, care ar vrea să o restaureze, însă nu are bani.

Gabriel Oprișan, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola”, unitate subordonată Ministerului Sănătății, a precizat, într-o discuție cu reporterii noștri, că imobilul, monument istoric, s-ar putea prăbuși în orice moment și că doar o investiție de restaurare rapidă l-ar putea salva.

Întrucât fondurile date de Ministerul Sănătății abia ajung pentru spital, Gabriel Oprișan spune că a încercat să găsească soluții, în alte locuri, pentru a salva clădirea.

Astfel, o campanie de strângeri de fonduri pentru salvarea „Casei Creangă” a fost organizată, anul trecut, de Institutul „Socola”, în colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

„Nefiind o locație în care să se desfășoare activitate medicală, ne-a fost greu să obținem fonduri pentru modernizarea ei. Anul trecut, ministrul Culturii a fost și la noi, însă ne-a spus că nu sunt bani, dar, moral, ne sprijină. De aceea am decis să organizăm această campanie, care a avut un oarecare ecou”, spune managerul Gabriel Oprișan.

În urma chetei publice organizate pentru salvarea „Casei Creangă” s-au strâns 40.000 de lei. În jur de 20.000 de lei au fost donați de către Sindicatul „Sanitas”, alți 10.000 de lei de Mitropolie și aproximativ 10.000 de lei de diverse persoane. Firmele, pe care, la începutul campaniei, organizatorii sperau că le vor mobiliza să doneze, nu s-au înghesuit să dea bani.

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

via justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.
Comentarii
Se încarcă...
Click aici!

Abonează-te

la newsletter!

Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.

Te poți dezabona oricând.

Angajăm electrician!