Discurs aparte de Ziua Eroilor

de | 25/05/2017 | Actualitate, Local

Ziua Eroilor a fost sărbătorită joi, 25 mai, în cadrul unei acțiuni organizate Garnizoana Roman la monumentul Eroilor din cimitirul Eternitatea. La aceasta au participat reprezentanții administrației locale, parlamentarii romașcani, dar și mai mulți romașcani decât de obicei pentru că, astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc, la 40 de zile de la Înviere, Înălțarea Domnului.

După o scurtă slujbă religioasă, au urmat alocuțiunile dedicate acestei zile.

Eroii neamului au murit cu gândul la țara lor, au murit cu gândul la mamele lor, la copiii lor… dar au avut un ideal. Au pornit la luptă înflăcărați de comandanți, care le vorbeau soldaților despre datoria față de patrie, despre datoria față de Biserică, despre datoria lor de a-și apăra patria și pământul chiar cu prețul vieții lor. D e aceea este important să îii pomenim pe eroii noștri în veacul vecilor. Iar noi trebuie să acționăm în așa fel încât să îndeplinim idealurile lor, pentru a le cinsti cu adevărat memoria”

preot Ioan Bârliba.

Acțiunea română, plămădită prin truda și jertfa celor mai demni fii ai ei, s-a asociat, de-a lungul vecurilor, în semn de recunoștință pentru aceștia, cu sfânta sărbătoare a Înălțării Domnului. Astfel, an de an, în această zi gândurile noastre se îndrreaptă cu pioșenie și gratitudine spre cei care, cu vitejia lor au făurit România Mare, au apărat libertatea și independența și au menținut trează încrederea poporului român în valorile sale creștine și morale. Ziua Înălțării Domnului, ziua Eroilor, este ziua în care, popor și armată, în comuniune, cinstim pe toți fiii și fiicele neamului românesc, jertfiți pentru apărarea ființei naționale, a independenței, suveranității și integrității României

colonel Vasile Crețu, comandantul Garnizoanei Roman

Au mai luat cuvântul Lucian Micu, primarul municipiului Roman, senatorul Dan Manoliu, deputații Laurențiu Leoreanu și Iulian Bulai. Deputatul Bulai a stârnit rumoare printre participanții la eveniment, fiindcă, după ce a evocat eroii căzuți pe câmpurile de luptă, a vorbit despre eroii dintre noi, care sunt profesorii, educatorii care fac o treabă extraordinară pe bani foarte puțini. Sunt cadrele medicale care lucrează în spitalele noastre cu etichete pline de prejudecăți și care îngrijesc cu demnitate acest neam. Sunt cei care duc mai departe lupta anti-corpuție și o fac cu demnitate, sunt cei care protestează cu demnitate…”. La acest moment, din spate s-a strigat ceva de semnificația zilei, iar parlamentarul și-a terminat fraza și, apoi, alocuțiunea.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.