Cum a fost la BlecherFest

de | 30/05/2017 | Cultură, Local

BlecherFest a fost mai mult decât un festival, a fost o invitație deschisă pentru cultură și nonconformism. Activitățile din cadrul festivalului au debutat sâmbătă, 27 mai, la Biblioteca Municipală ”George Radu Melidon”, acolo unde s-a desfășurat conferința ”Blecher și orașul Roman”. Tot în prima zi a avut loc premierea artiștilor care s-au remarcat în cadrul concursurilor de creație literar-artistică. Lucrările câștigătoare au fost expuse la galeria Wall of Art, tot acolo fiind prezenți și membri ai juriului – Laurențiu Dimișcă (artist palstic) și Doris Mironescu (doctor în filologie și critic literar), care au vorbit despre lucrările ce au intrat în concurs. Pe lângă lucrările participanților, la galerie au putut fi admirate și expoziții personale de artă, în aceeași notă: ”Amintiri din irealitatea imediată” – mozaicuri semnate Eduard Coman, ”Lichefieri” – picturi ale Mihaelei Gabrielei Liche și lucrări ale pictorului Alexandru Panatta Codreanu.

După-amiaza primei zile de festival a adus romașcanii la film; în ciuda ploii care s-a abătut, sute de romașcani au venit să vadă proiecția filmului ”Inimi  cicatrizate”, în regia lui Radu Jude. Înainte de film, actrița Ilinca Hărnuț a vorbit spectatorilor despre cum s-a lucrat la acest lungmetraj. Un aspect interesant a fost acela că filmările au avut loc chiar în sanatoriul de la Techirghiol în care a fost internat Max Blecher și că actorii au stat în ghips la filmări, la fel ca pacienții de altădată. Seara blecheriană a continuat la Casa Romașcană, cu lecturi din Blecher și muzică live.

A doua zi de festival a început cu un eveniment comemorativ la mormântul lui Max Blecher, în Cimitirul Evreiesc. La acest eveniment, invitat de onoare a fost profesorul Iancu Vexler, președintele Comunității Evreiești din Roman.

Tot despre Max Blecher s-a vorbit și în Muzeul ”Casa Hogaș”, acolo unde s-a organizat o expoziție cu documente bibliofile, filatelice, fotografice și opere de artă.

Ceva mai târziu de amiază, festivalul s-a mutat în centrul vechi, pe stradă, acolo unde s-a desfășurat un ”Spectacol viu în irealitatea imediată”. Romașcanii au putut mere cu trăsura, au avut șansa de a încerca tatuaje semipermanente și de a vedea artiștii lucrând. Membrii trupei  de teatru Gong au oferit un spectacol de pantonimă, iar atmosfera a fost întreținută de Ansamblul Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima”.

Poate cea mai provocatoare parte a BlecherFest a fost reprezentația trupei de teatru Chemicke divaldo, o trupă de teatru experimental din Praga. Artiștii au jucat piesa ”Întâmplări în irealitatea imediată” într-un loc nonconformist (terasa interioară de la Casa Romașcană). Piesa a fost jucată în limba cehă, dar s-a asigurat subtitrare, cu ajutorul unui proiector, pe parcursul întregii reprezentații. Artiștii au fost plăcut surprinși de modul în care piesa lor a fost primită de publicul romașcan, aceștia recunoscând că au avut emoții să aducă teatrul experimental într-un mic oraș de provincie.

Festivalul s-a încheiat exploziv și, la propriu, cu flăcări. Daniela Manea și Patrick Negrean au încântat prin jongleriile cu focul, iar la bis, aceștia au arătat că sunt la fel de buni și atunci când improviează.

Pe lângă evenimentele descrise mai sus, Blecherfest a însemnat și o reclamă pe care Romanul și romașanii au făcut-o. În afara celor veniți din alte orașe și a trupei din Cehia, la Roman au mai poposit Gabrielle Danoux – traducătoare în franceză a lui Blecher, dar și alți iubitori de Blecher din străinătate.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.