La inițiativa lui Marius Neculai, fostul ministru al Educației a discutat cu profesorii romașcani

de | 04/06/2017 | Local, Politică

Aproximativ 200 de cadre didactice au participat, miercuri seară, la o întâlnire cu fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, cu secretarul de stat Gabriel Ispas, cu inspectorul școlar general Viorel Stan și cu parlamentari de Neamț. Ecaterina Andronescu le-a vorbit celor prezenți despre educație ca factor strategic pentru dezvoltarea României, despre deficitul de imagine al profesorilor și despre ce soluții trebuie implementate pentru ca elevii să aibă parte de o educație de calitate.

Ecaterina Andronescu 1833

„Trebuie să vorbim între noi. Eu cred că generația aceasta care intră în ciclul primar are o disproporționare față de modul în care își dezvoltă componenta memoriei vizuale. ca urmare, și noi va trebui să ne gândim cum schimbăm predarea în așa fel încât noi să folosim ceva cu care ei deja s-au format prin aceste imagini pe care ei le au pe tabletă și cu care s-au acomodat. Tot la acest capitol al contextului general avem școli bune și școli mai puțin bune. În timp, școlile bune au devenit și mai bune, iar noi nu mai putem să mai aplicăm același măsuri, indiferent care este tipul de școală de care vorbim. Și, probabil că o abordare diferențiată ar fi ceea ce avem nevoie pentru a scădea decalajul. În plus, în noua lege a educației ar trebui, poate, ca părinții să fie mai responsabilizați, fiindcă nu e normal să faci un copil și să-l lași societății să facă ce vrea cu el. Pe lângă aceasta, trebuie logistică; logistica din școli este destul de învechită, iar profesorul trebuie să aibă cu ce lucra. În general se vorbește despre subfinanțarea învățământului românesc de după ‘89, dar să știți că învățământul a fost subfinanțat și înainte. Acum, școala este subordonată Primăriei și, domnule Neculai, mă adresez dumneavoastră: școala este cea mai importantă – acolo trebuie să înceapă ziua și acolo trebuie să se termine. Dacă veți câștiga alegerile  și eu sper că  le veți câștiga. Cred că a fost elevul unora dintre dumneavoastră. Să nu-l iertați, să-l puneți să facă ce trebuie.”

Ecaterina Andronescu, senator și fost ministru al Educației

Gabriel Ispas 1841

Statutul profesorului nu este unul care să fie pe placul nostru. Ne dorim cu toții un alt statut. Dar ce ne dorim noi de la noi?  Probabil că nu găsi un răspuns unic și așa e normal într-o societate deschisă. Formarea continuă a profesorului s-a dus din ce în ce mai în jos și am ajuns în situația în care profesorul trebuie să plătească pentru propria sa formare. Așa ceva nu e corect, pentru că este obligația societății să aibă profesori bine formați în așa fel încât generațiile care vin din spate să aibă acces la cel mai înalt nivel de știință. Toate aceste lucruri trebuie să le așezăm într-o logică firească, într-o logică în care noi să facem lucruri mai bune. vreau să vă spun că, dincolo de domnul inspectora general care a fost mereu un factor de stres întrebând ce se întâmplă, nu de puține ori mi s-a întâmplat să mă trezesc dimineața la ușă la minister cu primarul din Vânători-Neamț și cu Marius Neculai, fostul dumneavoastră deputat, pe care-l văd și-l salut cu mare prietenie, care mă întrebau despre investiții – școală, sală  de sport – dacă le dăm sau nu avizul. Asta înseamnă implicare în procesul decizional, implicare dincolo de a ieși în piața publică și a spune că eu azi dau 1.000 de pungi pentru 1.000 de copii. dacă îi dai o pungă unui copil, îl înveți să rimească milă; nu acesta este rolul nostru, rolul nostru este acela de a-l învăța cum să se descurce.”

Gabriel Ispas, secretar de stat Ministerul Educației

Marius Neculai, candidatul PSD pentru Primăria municipiului Roman, s-a declarat plăcut surprins de disponibilitatea profesorilor la dialog.

 

A fost mult mai multă lume decât ne-am așteptat și ne bucurăm. Din păcate, nu avem sala pe care o merită cei care au venit să se întâlnească cu doamna senator Ecaterina Andronescu. Dar interesul există și asta mă face să cred că are sens să ne mai întâlnim și să oferim un cadru potrivit pentru astfel de întâlniri. Mi-aș dori să ne obișnuim cu astfel de vizite, eu cred că sunt utile și sunt încurajatoare pentru viitor. Vom face demersuri pentru a aduce alți oameni de valoare, alți factori de decizie la Roman, care să intre în dialog cu romașcanii pe diferite teme și probleme.”

Marius Neculai, candidat PSD pentru Primăria Roman

 

* acesta este un advertorial

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.