Cotidian online independent

Orașul uitat – Reșița: Mai mulți arbori clasați ca monumente ale naturii, printre care arbori de lalea și un Ginkgo biloba, au fost tăiați sau mutilați

Pasiunea, nobleţea şi cultura unor nobili germani au făcut ca unele oraşe transilvane să fie puse pe harta internaţională a botanicii. În secolele XVIII şi XIX, graţie dominaţiei Imperiului Habsburgic în Banat şi Ardeal, mai multe familii nobiliare cumpără terenuri şi îşi edifică diverse conace în această zonă. Odată cu clădiri de excepţie, majoritatea lor capodopere ale stilului baroc, gotic ori rococo, aici iau naştere şi nişte parcuri dendrologice de mare valoare, aducând spre aclimatizare specii rare de arbori monumentali, specii la care până atunci nici nu ai fi gândit să le poţi admira în Europa.

Exemple clare avem de la Baronul Von Brukenthal care edificând Palatul de la Avrig aduce acolo 5 arbori de lalea. Sau a celui de la Păclişa, judeţul Hunedoara unde, spun jurnaliştii de la Adevărul, conacul boieresc ridicat acolo în secolul XIX a avut parte şi de un impresionant parc dendrologic, parc în care contele a adus şi trei arbori cu lalele. „Au fost aduşi în urmă cu aproximativ 120 de ani de baronul Poganny, care a rămas fascinat de frumuseţea lor când i-a văzut prima dată în Austria. A adus și aici trei puieţi de doi metri înălţime. Astăzi, ei au ajuns la peste 20 de metri şi se află într-o stare excelentă”, a spus Cornel Tăsală, fostul director al Centrului de la Păclişa.

 

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

Sursă justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.
S-ar putea să-ți mai placă și

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.