Orașul uitat – Galaţi: Primăria a câștigat în instanță Palatul Simion Gheorghiu. Imobilul se află în prag de colaps fiindcă instituția nu a asigurat paza monumentului și a fost furat bucată cu bucată

27

Casa Simion Gheorghiu, singura clădire reprezentativă pentru felul în care arăta centrul Galațiului în perioada interbelică, a fost ruinată, vandalizată şi furată bucată cu bucată în ultimii 20 de ani. Imobilul monument istoric s-a aflat în proprietatea Primăriei Galați care a vrut să-l demoleze în perioada 1994-2008 pentru a lărgi strada Domnească. Nu a reușit deoarece Ministerul Culturii nu și-a dat acordul, însă au început procesele pentru retrocedare, iar clădirea a fost în lăsată în paragină, devenind adăpost pentru oamenii străzii. Litigiul între prezumtivii moştenitori ai imobilului şi Primăria Galaţi s-a încheiat abia pe 6 iunie 2017, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis irevocabil că imobilul rămâne în proprietatea Primăriei. Primarul orașului promite că va restaura clădirea, însă parcurgerea pașilor legali durează.

De două ori monument istoric

Ruină, pericol public, focar de infecţie, groapă de gunoi, oricum i s-ar putea spune clădirii cu bulină roşie de pe strada Domnească nr. 24, numai monument de arhitectură, nu. Şi totuşi, clădirea este inclusă încă din 1992 pe Lista Monumentelor Istorice cu denumirea „Casa Simion Gheorghiu”, cod LMI GL-II-B-m-03011. Construită în perioada 1923-1925, Casa Simion Gheorghiu „este singura clădire reprezentativă pentru felul în care arăta centrul oraşului, mai exact zona de «corso», până la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial. Importanţa monumentului este întărită, însă, şi de memoria acestuia, prin faptul că a fost comanditată şi a aparţinut gălăţeanului Simion Gheorghiu, înalt funcţionar la Uzina de Gaz din Galaţi, şi apoi director al Băncii Galaţilor”, ne-a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi. În plus, clădirea este parte a „Ansamblului Urban strada Domnească”, datat secolul XIX, inclus şi el pe Lista Monumentelor Istorice, cod GL-II-a-B-103010.

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

Sursă justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Click aici!

Abonează-te

la newsletter!

Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.

Te poți dezabona oricând.