Orașul uitat – Povestea cu final fericit a Casei Zoller din Iași. O avocată a investit cât „într-un bloc” pentru a restaura monumentul istoric

28

O casă evreiască veche de un secol a fost restaurată de o avocată din Iași, care a avut nevoie de trei ani și de sute de mii de euro pentru a da viață monumentului istoric. Imobilul, amplasat în zona centrală a orașului, pare o bijuterie pierdută în imaginea urbanistică din zonă. În stânga și în dreapta clădirii reabilitate, alte monumente istorice stau să cadă. Avocata spune că a investit cât „într-un bloc” pentru restaurarea Casei Zoller , dar și că a adunat zeci de kilograme de hârtii reprezentând toate avizele pe care a fost nevoită să le obțină în timpul lucrărilor.

Monumentul istoric de pe strada Elena Doamna nr. 39, din Iași, a aparținut industriașului evreu Iosef Zoller și a fost construit la începutul secolului XX. Cu o suprafață locuibilă de aproximativ 400 de metri pătrați, imobilul a fost restaurat de o avocată după schițele originale, găsite la Arhivele Naționale.

Cea care a dat viață monumentului istoric este Gianina Poroșnicu, din cadrul Baroului Iași. Într-o discuție cu reporterii Justiție Curată, Poroșnicu a povestit că i-a venit ideea de a restaura un monument istoric, pe care să îl transforme în sediu de firmă și spațiu locativ, încă din 2009. A aflat atunci că, mai toate casele de pe lista monumentelor istorice – cel puțin din Iași, au o situație juridică foarte complicată, fapt care, spune Poroșnicu, determină mulți potențiali investitori să renunțe la restaurare. „În cazul caselor pe care le-am vizitat nu puteai spune că duci proprietarul la notar și ai rezolvat problema. Mai toate aveau situații juridice extrem de complicate”, spune Poroșnicu.

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

Sursă justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.
Comentarii
Se încarcă...
Click aici!

Abonează-te

la newsletter!

Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.

Te poți dezabona oricând.