Orașul uitat – Roman: Casa în care s-a născut Sergiu Celibidache a ajuns o ruină – adăpost pentru oamenii străzii

23

Casa în care, acum 105 ani, a văzut lumina zilei marele dirijor Sergiu Celibdache este o ruină, adăpost pentru oamenii străzii. Aflată în centrul Romanului, clădirea este monument de categorie B, dar aceast aspect nu a impresionat pe nimeni, nici măcar pe foștii proprietari – urmașii lui Celibidache. După ce au câștigat-o în instanță și au mai lăsat-o să se degradeze câștiva ani, în 2012 aceștia au vândut-o comunității locale. De cinci ani, autoritățile locale nu știu ce să facă cu această bijuterie arhitecturală, cu o bogată valoare culturală, iar singura speranță au rămas fondurile europene.

Casa vornicului Done din centrul municipiului Roman este cunoscută de localnici mai ales sub denumirea de ”casa Celibidache”, fiindcă în clădirea cu pricina s-a născut marele compozitor și dirijor al secolului al XX-lea. Doar că starea imobilului nu face cinste localității, ci dimpotrivă: deși este în zonă centrală, casa mai are un pic și cade, parcă sub greutatea zecilor de promisiuni electorale neonorate. Clădirea este încadrată ca monument istoric de interes local și este formată din parter și etaj, cu o scară interioară care și acum impresionează, în ciuda stării de degradare în care se află. Imobilul impresioneză și la exterior, având mai multe balcoane și detalii specifice sfârșitului secolului al XVIII-lea. Casa a fost cumpărată, în anii 1823 – 1825, de vornicul Grigore Done – o persoană importantă pentru comunitatea locală, care, printre altele, a ctitorit o biserică  din oraș, casa purtând numele său.

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

Sursă justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.
Comentarii
Se încarcă...
Click aici!

Abonează-te

la newsletter!

Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.

Te poți dezabona oricând.