Peste 14.000 de nemțeni bolnavi de cancer

de | 05/07/2017 | Județean, Sănătate, Social

Sute de nemțeni se îmbolnăvesc de cancer în fiecare an. Statistica arată că boala lovește mai ales în persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, dar, în ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane tinere sunt diagnosticate cu diverse forme ale acestei boli.

Conform unei situații centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, în anul 2016 s-au înregistrat 1.724 de cazuri noi de cancer (844 în mediul urban și 880 în mediul rural): două cazuri noi la pacienți cu vârsta până la 14 ani, 719 cazuri la pacienți cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani și 1.003 cazuri la pacienți cu vârste de peste 65 de ani.

Pe parcursul anului 2016, în zona Piatra-Neamt s-au înregistrat 711 cazuri noi, în zona Roman – 435 cazuri noi, în zona Tîrgu Neamț – 283 cazuri, în zona Bicaz – 145 cazuri, în zona Roznov – 150 cazuri noi. Numărul total de cazuri de cancer rămase în evidență la sfârșitul anului 2016 la nivelul Serviciului de statistică și informatică sanitară al DSP Neamț este de 14.283 bolnavi. În lunile ianuarie – aprilie 2017 au fost luate în evidență 591 de cazuri noi de cancer la nivelul județului nostru: în zona Piatra Neamț – 217 cazuri, în zona Roman – 191 cazuri, în zona Tîrgu Neamț – 77 cazuri, în zona Bicaz – 52 cazuri, în zona Roznov 54 cazuri noi.” – răspuns al DSP Neamț, remis înRoman.ro

Cele mai multe cazuri înregistrate sunt de cancer al sânului la femei (1.873), cancer colorectal (1.587), cancer al pielii (1.532), cancer al colului uterin (1.212), cancer al prostatei (888), cancer bronhopulmonar (736).

La nivelul Serviciului de statistică și informatică sanitară al DSP Neamț nu sunt înregistrate raportari ale acestor afecțiuni pe profesii. Însă, recent, europarlamentarul Daniel Buda a atras atenția, în Parlamentul European asupra faptului că agricultorii sunt expuși riscului de îmbolnăvire cu cancer.

Daniel Buda

Cancerul este prima cauză a mortalității profesionale în UE. 53% din decesele profesionale sunt cauzate de o formă de cancer. Agricultorii și lucrătorii agricoli din lanțul agroalimentar sunt expuși, uneori zilnic, la pesticide chimice compuse din substanțe cancerigene. În mediul profesional agricol, expunerea cutanată este considerată prima sursă de risc în momentul pregătirii soluțiilor pentru împrăștiere. Este important să introducem în discuție nevoia ca statele membre să dezvolte sisteme de depistare precoce a cancerului mai ales în rândul fermierilor plecând de la faptul că aceștia, de cele mai multe ori își desfășoară activitatea în zone izolate, nu au acces la un serviciu medical de calitate astfel încât este foarte important să punem accent pe depistarea precoce a astfel de forme de cancer, fie că discutăm de cel de piele sau alte forme.” 

Daniel Buda, europarlamentar

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.