Liceele cu promovabilitate zero… o ”normalitate”

de | 11/07/2017 | Educație, Județean

Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Neamț consideră că e normal ca liceele tehnologice să nu aibă promovabilitate bună sau aceasta să fie chiar zero. Viorel Stan este de părere că acei elevi care merg la liceele tehnologice o fac pentru a învăța o meserie, nu pentru a da bacalaureatul. Ministrul Educației, Liviu Pop, a afirmat, discutând pe tema promovabilității examenului de bacalaureat, că liceele care au promovabilitate zero ar trebui desființate.

E o problemă de paradigmă aici. În cazul liceelor tehnologice, elevii merg la licee nu neapărat pentru a ținti examenul de bacalaureat în vederea parcurgerii etapei următoare a învățământului superior. Ci pentru a obține o calificare, un cerrtificat de calificare în baza căruia se pot angaja direct în muncă, pe poziția de munictor calificat într-o anumită meserie în toată piața europeană. De aceea e foarte dificil să spui despre un anumit liceu vocațional, care pregtește mijloace de muncă, faptul că el nu și-ar găsi locul în panoplia învățământului liceal, să spunem nemțean. Un astfel de liceu are alt scop: de a crea forță de muncă calificată la nivel trei, respectiv patru.”

prof. Viorel Stan, inspector general ISJ Neamț

Inspectorul școlar general a adăugat că problema se pune pentru liceele teoretice și vocaționale și care nu au un procent de promovabilitate satisfăcător.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.