ONG-urile din Roman nu au vrut banii Primăriei

de | 12/07/2017 | Administrație, Economic, Local

Nici măcar zece organizații non-guvernamentale (ONG) nu au depus proiecte pentru a primi bani nerambursabili din bugetul local. Astfel, alocarea către acest sector se oprește la finanțarea a doar patru proiecte. La începutul acestui an, Consiliul Local Roman a aprobat alocarea unui buget total de 150.000 de lei, prin care să fie finanțate proiecte culturale, sportive sau sociale ori de tineret. Puțin peste 30.000 de lei au consumat proiectele depuse de asociații non-guvernamentale sau persoane fizice. Suma este cu mult sub alocarea totală a acestui program, dar primarul crede că ONG-urile nu au avut curaj să depună proiecte.

E un prim pas care s-a întâmplat în acest an pentru că, la nivelul Primăriei municipiului Roman, aceste asociații și fundații nu erau obișnuite cu astfel de surse de finanțare. Tocmai din această cauză, pe de o parte, timiditatea lor în a accesa aceste proiecte; pe altă parte, lipsa de experiență, pentru că am avut neplăcuta surpriză să constat că o parte dintre solicitările depuse nu au respectat nici măcar pe departe condițiile prevăzute în caietele de sarcini. Sunt convins, însă, că încetul cu încetul, începând cu anul viitor, ONG-urile vor fi mai recerptive; poate vom încerca și noi să promovăm mai mult această activitate deși, din punctul meu de vedere, cred că am promovat-o destul de mult, atât prin acele dezbateri publice pe care le-am avut și le-am adus la cunoștință faptul că urma să lansez acest program de finanțare, cât și prin mass-media, prin intermediul dumneavoastră.”

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Au primit finanțare patru proiecte, dintr-un total de opt depuse. Astfel, Mihai Andone va primi 7.000 de lei pentru tipărirea a trei cărți, Asociația Alternative pentru Fiecare va primi 7.480 de lei pentru realizarea unui centru de informare, consiliere și socializare, Asociația Box Club Municipal Roman va primi 7.000 de lei pentru proiectul ”Boxul – alternativă la consumul de droguri și timpul petrecut pe stradă”, iar asociația Club Sportiv Vulpițele Galbene va primi 9.000 de lei pentru promovarea sportului de performanță, a fotbalului feminin. Din bugetul total alocat acestui program, de 150.000 de lei, se vor cheltui, așadar, doar 30.480 lei. Diferența va fi redirecționată către alte proiecte ale administrației locale.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.