Zeci de familii din județ vor să adopte

de | 17/07/2017 | Județean, Social

În primele șase luni ale acestui an, 33 de familii din județ au primit atestat de adopție. Situația este îmbucurătoare, susțin reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, cu atât mai mult cu cât unele dintre familii s-au arătat dispuse să înfieze și copii mai mari de cinci ani, și chiar de etnie rromă. De asemenea, există familii dornice să adopte chiar și câte doi copii, fiind vorba de frați. Anul trecut, în același interval de timp, doar 20 de familii au primit un asemenea atestat.

Însă, acești potențiali părinți, au de așteptat destul de mult până adoptă, chiar și după ce primesc atestatul.

Numărul familiilor care își doresc să devină părinți adoptivi este în creștere, dar în primul semestru din 2017 au fost declarați adoptabili 13 copii. Ca urmare a acestui dezechilibru, timpul de așteptare este relativ mare. În ciuda părerii unanime că există mulți copii abandonați, în realitate puțini dintre copiii întrați în sistemul de protecție sunt adoptabili. Iar dintre cei declarați adoptabili mulți nu sunt doriți de potențialii părinți pentru că sunt mai mari de doi – trei ani, au frați, au un handicap, sunt de etnie rromă, etc.” – comunicat de presă DGASPC Neamț

Pe parcursul primelor șase luni ale acestui an au fost adoptați în total 18 copii, în creștere comparativ cu semestrul I al anului trecut, când și-au găsit părinți adoptivi 12 copii. La sfârșitul lunii iunie 2017 pentru opt copii erau încuviințate rapoartele de adopție, aceștia așteptând doar aprobarea instanței de judecată pentru a fi adoptați definitiv.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.