Orașul uitat – Conacul Rosetti-Balș a ajuns în paragină, din cauză că nu au mai fost bani pentru câteva coli de tablă

57

Conacul Rosetti-Balș, din satul Pribești, județul Vaslui, este un alt exemplu nefericit de ruinare a unui monument istoric. Deși a beneficiat de o serie de lucrări de consolidare, conacul este, în prezent, în paragină. Ministerul Culturii nu a mai avut bani și, în anul 2000, a sistat lucrările de restaurare începute în perioada 1991. Practic, a mai rămas nefinalizată o parte din acoperiș pe unde, în ani, apa s-a infiltrat în subsolul clădirii și a declanșat deteriorarea rapidă a imobilului.

Conacul Rosetti-Balș, din satul Pribești, comuna Codăești, județul Vaslui, se transformă cu fiecare an care trece într-o ruină. Aflat în administrarea Ministerului Culturii, monumentul istoric de importanță națională a beneficiat după anul 1989 de o conjunctură favorabilă. Între anii 1991-2000, clădirea a beneficiat de lucrări de restaurare-consolidare la pereții subsolului și ai parterului,  finisaje parțiale etc.

Din nefericire, când proiectul de reabilitare era aproape de finalizare, Oficiul Național al Monumentelor Istorice a rămas fără fonduri și, de atunci, a început decăderea în paragină a conacului. Fără o parte din acoperiș terminată, apele s-au infiltrat la baza clădirii și a început o erodare a treptată a construcției.

Citește articolul integral aici!

Acest articol a fost realizat în cadrul programului ”Orașul uitat. Dă viață monumentelor!”, derulat de Freedom House România, în parteneriat cu HotNews.ro, înRoman.ro, Viața Liberă, Info Sud-Est, Vrancea24.ro, Ziarul de Iași, BanatulAZI, Știri din Banat, Expres de Banat.

Sursă justitiecurata.ro
Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.
Comentarii
Se încarcă...
Click aici!

Abonează-te

la newsletter!

Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.

Te poți dezabona oricând.