Consiliul Județean caută furnizori pentru lapte și corn. Data limită de evaluare a ofertelor, după începutul școlii

de | 03/08/2017 | Administrație, Educație, Județean

Consiliul Județean Neamț caută furnizori pentru programul ”lapte și corn”. Instituția județeană a scos contractul la licitație, iar cei care vor să furnizeze produsele din acest program pot opta să liciteze pentru unul sau mai multe dintre loturile în care a fost împărțit contractul.

Sunt nouă loturi în total, numărul de elevi care vor primi produse tip ”lapte și corn” ajungând, în anul școlar 2017-2018, la 50.689. Este vorba de elevii din învățământul primar și gimnazial de stat si privat, precum și de copiii preșcolari din grădinițele de stat și private cu program normal de patru ore. Valoarea estimată, fără TVA, a contractului este de 8.911.810,08 lei.

Data limită de evaluare a ofertelor este 29 septembrie 2017, astfel că există posibilitatea ca și anul școlar ce bate la ușă să fie unul în care acest program să nu fie aplicat din prima zi de școală (prima zi de cursuri fiind 11 septembrie). Consiliul Județean Neamț nu a reușit, în prima lună a anului școlar 2016-2017, să ofere elevilor produsele din cadrul programului, din cauza întârzâierii cu care a demarat procedurile pentru licitația de achiziționare a produselor.

România primește peste 17 milioane de euro, bani europeni, pentru gustările elevilor

Pe de altă parte, la nivel european a intrat în vigoare marți, 1 august, un nou program de promovare a obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor. Pentru o mai bună sinergie la nivel european, cele două programe deja existente (”lapte și corn”, ”fructe în școli”) au fost grupate într-un singur cadru juridic. Astfel, începând cu prima zi a anului școlar 2017-2018, milioane de copii din România și majoritatea statelor membre UE ar putea beneficia în școli de fructe, legume, produse lactate și programe educaționale specifice.

României i-au fost alocate, în cadrul acestui program, 6,86 milioane euro pentru fructe și legume și 10,86 milioane euro pentru lapte. La nivel național poate fi decis modul de implementare al acestui program și, de asemenea, poate fi luată decizia de a completa finanțarea lui cu un ajutor național.

Alegerea produselor alimentare va avea la bază considerente de sănătate și mediu, caracterul sezonier, varietatea și disponibilitatea produselor, acordând prioritate produselor originare din UE. Statele membre pot încuraja achizițiile locale sau regionale, produsele ecologice, lanțurile de aprovizionare scurte, beneficiile pentru mediu și sistemele agricole de calitate.

Se pot distribui și produse prelucrate, precum supe, compoturi de fructe, sucuri, iaurturi și brânzeturi, dacă această opțiune este aprobată de autoritățile naționale sanitare. Nu sunt permise adaosurile de zahăr, sare și grăsimi, cu excepția cazului în care autoritățile naționale din domeniul sănătății autorizează cantități limitate.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.