Pacientă pusă pe drumuri trei zile pentru un vaccin care trebuie făcut de urgență

de | 08/08/2017 | Local, Sănătate

O femeie din Roman acuză conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman de lipsă de fermitate și de proastă coordonare a unității spitalicești. Erestina Borcilă a ajuns la spital în urma unui accident casnic: s-a dezechilibrat și a călcat într-un cui. Incidentul a a avut loc sâmbătă, 5 august.

După ce am călcat în cui am așteptat prima cursă – eram la țară – și am venit în oraș, ca să mă duc la Centrul de Primiri Urgențe (CPU) pentru vaccinul antitetanos. Am ajuns acolo și m-a întâmpinat o domnișoară asistentă care părea obosită de pacienți și mi-a spus că nu este vaccinul, că nu se găsește nici la farmacii, nicăieri. Am întrebat-o ce să fac, iar ea mi-a spus să revin a doua zi dimineață.”

Erestina Borcilă

 

Femeia susține că a plecat la un centru de permanență din oraș să se panseze și că mediul de la centrul de permanență i-a recomandat un tratament cu antibiotic.

Duminică dimineață m-am dus din nou la CPU. Era un băiat, care s-a purtat foarte frumos, dar care mi-a dat același răspuns: nu este vaccin. Mi-a zis să vin luni, în jur de 10.00. Am revenit luni, 7 august, la ora 10.00. Alt băiat mi-a zis același lucru: că nu au vaccinul și nu știe când vor primi. Am cerut să vorbesc cu un superior, m-a îndrumat la medicul de la CPU; medicul mi-a spus că nu știe când vine vaccinul, că nu știe dacă există comandă dată. Am cerut, din nou, să vorbesc cu un superior. Am ajuns la doamna manager Andrici și dumneaei mi-a spus că nu este vaccin nicăieri, nici la Piatra-Neamț, că nu știe dacă s-a făcut comandă, că nu știe când sau de ce nu a venit comanda. Atunci am întrebat-o cine răspunde de viața și de sănătatea unui pacient, în condițiile în care un astfel de vaccin trebuie făcut cât mai repede ca să aibă efect. Doamna manager mi-a zis că răspund șoferul și firma care livrează, că, oricum, nu a murit nimeni și nu e așa o problemă. Atunci am întrebat-o câți oameni trebuie să moară ca să fie o problemă pe care ei să o rezolve și nu mi-a răspuns.”

Erestina Borcilă

Până la urmă, femeia a fost trimisă de managerul Maria Andrici la secția de boli infecțioase, de la Spitalul Vechi și acolo i s-a făcut antitetanosul, secția având în dotare câteva doze pentru că acest vaccin este administrat, împreună cu vaccinul antirabic, persoanelor care sunt mușcate de câini.

Directorul Spitalului de Urgență Roman a declarat că a fost o sincopă de furnizare a acestui medicament cauzat de graficul de transport al firmei care a câștigat licitația pentru a vinde acest vaccin.

Unifarm ne livrează antitetanosul. Noi am făcut comandă miercuri sau joi, săptămâna trecută și ei ne-au răspuns că trimit o singură dată pe săptămână tiruri cu marfă în țară. Nu știu dacă așa procedează de obicei sau a fost din cauza căldurii, dar acesta a fost răspunsul. Pacienții au fost chemați zi de zi la CPU pentru a fi monitorizați. Am căutat vaccin să luăm cu împrumut și la Piatra-Neamț, dar nu au avut să ne dea.

dr. Maria Andrici, managerul general al Spitalului Municipal de Urgență Roman

Medicul specialist recomadă ca o persoană care se înțeapă într-un cui, într-o sârmă sau care se taie într-un colț de tablă ori i se întâmplă ceva similar, să vină cât mai repede la un consult. Bacteria clostridum tetani se găsește mai peste tot, dar pătrunde în organimsul uman printr-o rană. Dacă sporii germinează, atunci persoana se îmbolnăvește de tetanos. În unele cazuri, această boală este fatală.

O persoană cu o plagă este recomandat să se prezinte cât se poate de repede la medic pentru evaluare și pentru vaccinare; cât mai repede, este bine să se prezinte în primele 24 de ore. Noi ne uităm, însă, și la cum arată plaga, fiindcă nu toate prezintă risc tetanigen. La fel, dacă se prezintă un pacient care a fost vaccinat în urmă cu doi-trei ani, de regulă nu mai facem vaccinul fiindcă se presupune că acest vaccin este eficient timp de cinci ani; dar depinde cum arată plaga”.

dr. Lucia Gabriela Dămoc

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.