Copilul de la Romanița, a cărui viață depindea de semnătura mamei lui, a fost operat cu succes

de | 11/08/2017 | Local, Sănătate, Social

Băiatul de 12 ani, rezident al Complexului de Servicii Romanița Roman, a cărei mamă nu fusese de acord, în urmă cu câțiva ani, cu intervenția chirurgicală de corectare a malformației cardiace de care suferă, a fost operat cu succes, iar starea lui este foarte bună.

reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț precizează că operația a avut loc la mijlocul săptămânii trecute, fiind efectuată de o echipă complexă de specialiști în chirurgie cardiacă-pediatrică din cadrul Spitalului Clinic “Dr. C. I. Parhon” din Iași și de la Spitalul Marie Curie din Capitală.

La scurt timp după operație starea băiatului s-a îmbunătățit foarte mult, saturația în oxigen, care anterior intervenției era de doar 40%, ajungând acum la peste 80%, aproape de normal. Micul pacient va mai sta câteva zile în spital după care va fi transferat la Spitalul Sfânta Maria Iași pentru monitorizarea post-operatorie. Copilul suferă încă de la naștere de o malformație cardiacă severă – tetralogie Fallot – iar mama sa nu l-a mai putut îngriji, astfel încât acesta a intrat în sistemul de protecție, la vârsta de doi ani, fiind în plasament rezidențial la Centrul pentru Copii cu Dizabilități Romanița Roman, mama păstrându-și însă toate drepturile părintești.” – comunicat DGASPC Neamț

În anul 2014, copilul a avut şansa să fie operat de o echipă medicală din Israel, însă mama a refuzat. În iulie anul acesta copilul a fost internat din nou în Spitalul Sfânta Maria Iași și medicii au considerat că se impune intervenția chirurgicală, motiv pentru care a fost cerut din nou acordul mamei. Aceasta era plecată în Italia și a fost mai greu de găsit (dă click pe articol) dar, în urma discuțiilor purtate direct cu medicii curanți ai copilului, mama și-a dat acordul scris, operația fiind un succes. Chirurgii nu exclud însă necesitatea unor noi intervenții în viitor, însă deocamdată starea micuțului s-a ameliorat semnificativ.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.