Ce spune Comisia Națională de Heraldică în cazul steagului municipiului Roman

de | 15/08/2017 | Administrație, Local

Situația drapelului municipiului Roman, care a fost înlăturat de administrația locală din cauza neconformării față de prevederile unei legi care a intrat în vigoare în 2015, se va lăsa cu sancțiuni. Primarul Lucian Micu susține că, după ce totul se va rezolva, va analiza clar cine este responsabil de faptul că acest aspect a fost omis atâta timp și va lua măsuri.

Legea din 2015 prevede că:

Hotărârea consiliului local privind aprobarea proiectului modelului de steag se transmite, împreună cu un memoriu justificativ, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice transmite documentele primite Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române. În baza documentelor și după primirea avizului consultativ al Comisiei Naționale, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice elaborează proiectul de hotărâre și îl supune Guvernului spre aprobare.”  Legea nr. 141/2015 privind arborarea și folosirea de către unitățile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii

De precizat că reprezentanții Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie (CNHGS) – comisie subordonată Academiei Române și care, printre altele, acordă avize de specialitate pentru stemele și steagurile localităților -, au răspuns unei solicitări primite de la înRoman.ro și au clarificat un aspect important: dacă aceste simboluri respectă opiniile avizate ale specialiștilor în domeniu.

Stema Municipiului Roman a primit avizul Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie și a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern 395/15.05.2010. Este folosită perfect legal. Drapelul, dacă reproduce stema aprobată prin Hotărârea de Guvern, este conform și legislației actuale.”

dr. Ileana Cazan, secretar CNHGS

Dar stema de pe drapel nu este aceeași cu stema avizată de specialiști și aprobată prin hotărâre de Guvern în 2010.

Stema care are avizul Comisiei de Heraldică conține un scut triunghiular cu marginile rotunjite. În scut, pe fundal roșu, se află un cap de mistreț cu colți de argint, redat în profil, spre dreapta. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu 5 turnuri crenelate.

Stema Roman aprobata 2008

Stema de pe steag nu avea nici fundal roșu și nici coroana cu turnurile crenelate.

drapel Roman aprobat 2009

Pentru că administrația locală a trimis deja documentele către București, reprezentanții Prefecturii Neamț nu au întreprins nicio măsură în această situație.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.