Comunicat de presă: „Avem nevoie de o comisie internațională de tăiat hârtii”

de | 21/08/2017 | Administrație, Județean, Politică, Social

Deputatul USR Iulian Bulai a ținut audiențe, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru nemțenii care studiază sau lucrează în străinătate și acum se află acasă în concediu. Discuțiile cu nemțenii din diaspora s-au purtat la sediile cabinetului parlamentar din orașele Roman și Piatra Neamț, în comuna natală Tămășeni, dar și pe rețelele de socializare.

Chiar dacă subiectele discutate au fost diverse, în urma audiențelor s-a ajuns la concluzia că există o problemă comună printre românii plecați în străinătate, respectiv procedurile dificile de recunoaștere și echivalare a documentelor din România în țările Uniunii Europene. În acest context, deputatul USR Iulian Bulai îi îndeamnă pe toți europarlamentarii români să își facă din rezolvarea acestei probleme un scop comun.

Avem nevoie de o sincronizare la nivel internațional privind înființarea unei «comisii internaționale de tăiat hârtii». Din păcate, această inițiativă poate fi făcută doar la nivelul Parlamentului European, nu avem cum să controlăm de aici această problemă. Acum sunt necesare traduceri și apostile, sunt proceduri greoaie, iar eu sunt de părere că trebuie aduse îmbunătățiri care să se plieze pe nevoile actuale ale cetățeanului de rând din Europa. Fac un apel la toți europarlamentarii români, din toate partidele politice, afiliați și neafiliați, de a se uni și a rezolva această problemă cu care se confruntă 3,5 milioane de români, respectiv aceea de a le fi recunoscute în străinătate diplomele, certificatele de naștere, de deces, acte de proprietate sau alte tipuri de documente. Este neapărat nevoie de o simplificare a procedurilor de recunoaștere și echivalare a acestor documente. Sunt sigur că se pot găsi soluții pentru a fi creat un sistem unitar de echivalare mai facil care să scutească luni de așteptare, drumuri și cheltuieli inutile.”

deputat USR Iulian Bulai

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.