Foto: Comemorarea eroilor din primul război mondial

de | 01/09/2017 | Actualitate, Local

Eroii căzuți pe câmpul de luptă în primul război mondial au fost comemorați vineri, 1 septembrie, în cimitirul Eternitatea. Acțiunea a fost inițiată de Protopopiatul Roman și la aceasta au participat zeci de preoți, autorități locale, câțiva credincioși, dar și reprezentanții unui partid politic (PSD).

Comemorarea eroilor din primul razboi mondial 8717 Roxana Iorga2018 este anul centenarului, respectiv 100 de ani de la Marea Unire, dar și momentul în care avem ocazia, încă o dată, să ne arătăm respectul și recunoștința pentru cei care au fost pe câmpurile de bătălie, pentru ca noi astăzi să putem rosti <libertate> cu tot sufletul. Salut inițiativa Arhiepiscopiei Romanului de a îi comemora pe cei care s-au jertfit pe câmpurile de luptă la Mărăști, Mărășești și Oituz și care își dorm somnul de veci în cimitirul Eternitatea. Pentru ca noi să avem unde să venim, de fiecare dată și să ne aducem aminte de ei. Cel mai important este ca noi, cei care ne spunem români peste tot în lumea asta larga, să nu uităm că o facem pentru că, cu prețul sângelui lor putem spune că suntem români. Fie-le tărâna ușoară și odihnă veșnică!

Roxana Iorga, viceprimarul municipiului Roman

Protopopul Dragoș Munteanu a citit mesajul IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Osemintele a peste 5.100 de martiri au fost aduse și înmormântate aici, în cimitirul din Roman. În timpul episcopilui Lucian Triteanu a fost ridicat acest impozant monument, în memoria lor. De aceea, și noi, facem astăzi pomenirea eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării și a dreptei credințe, pentru unitatea și deminitatea noastră ca neam. Având în vedere că anul viitor vom serba cu toți centenarul Marii Uniri a românilor, iar la baza acesteia stă jertfa ostașilor noștri pe câmpurile de luptă, se cuvine ca azi, 1 septembrie, când cu toți serbăm începutul anului  bisericesc, pe lângă slujba de TeDeum, înălțăm rugăciuni de pomenire pentru cei ce stau la temelia acestei mari uniri. Am venit, așadar, cu toții, la mormintele eroilor și la crucile martilor să ne împărtășim cu duhul lor și cu adâncă recunoștință să înălțăm cerului cântări și  rugăciuni. Mucenicii și eroii creștini au murit încredințați că, apărând credința, apără adevărul și dreptatea. Eroilor neamului le datorăm respect și pioasă aducere aminte. Ei sunt cei care au clădit această țară, ei sunt cei care au definit valorile națiunii noastre.”

pr. Dragoș Munteanu, protopop de Roman

Au mai luat cuvântul preotul Florin Țuscanu, doctor în istorie, care a citit un document scris în urmă cu un secol și  preotul Mario-Doro Ciucanu, care a citit o poezie scrisă de IPS Ioachim. Manifestarea s-a încheiat cu o depunere de coroane.

Vara aceasta s-au împlinit 100 de ani de la bătăliile de la Mărăști, Oituz și  Mărășești. Peste 5.000 de soldați care au căzut la datorie au fost înmormântați, atunci, la Roman.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.