Nemțenii călătoresc mai mult – zeci de mii de pașapoarte eliberate anul acesta

de | 18/09/2017 | Economic, Național, Social

Nemțenii au prins gustul călătoriilor în străinătate și cei mai mulți dețin un pașaport cu care pot călători în afara granițelor Uniunii Europene. De asemenea, a crescut și numărul pașapoartelor făcute minorilor până în 14 ani, pentru ca aceștia să poată ieși din țară. Doar anul acesta, un nemțean din 22 și-a făcut pașaport (raportat la datele provizorii ale INS privind populația județului de la 1 ianuarie 2017 – 575.353 persoane); însă, cum un asemenea document are o valabilitate de cinci ani, numărul nemțenilor care dețin un pașaport este  mai mare.

În lunile de vară, peste 12.500 de pașapoarte simple electronice și temporare au fost eliberate de Serviciul Public Comunitar pentru Evidența Pașapoartelor Simple din subordinea Instituției Prefectului Neamț. Numărul acestora este mai mare cu aproape 20 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 50 la sută mai mare față de lunile de vară din 2015.

Am luat mai multe măsuri pentru ca timpul de așteptare la ghișee dar și cel de eliberare a pașapoartelor să fie cât mai mic. Astfel, programul de lucru cu publicul a fost prelungit de luni până vineri în intervalul orar 07.30 – 16.30 iar sâmbăta s-a lucrat intern pentru procesarea documentelor. De asemenea a fost distribuită activitatea de eliberare a pașapoartelor simple electronice și temporare la întreg personalul serviciului. Totodată a fost prelungit programul de lucru cu o oră pe toata durata lunii august. Cred că cel mai important este faptul că au fost situații singulare în care au fost raportate pentru a doua zi solicitările de depunere a dosarelor. Vreau să le mulțumesc tuturor angaților acestui serviciu pentru profesionalismul cu care au acționat în această perioadă de vârf.” Vasile Panaite, prefectul județului Neamț

Pe parcursul lunilor iunie, iulie și august 2017 au fost eliberate 12.637 pașapoarte față de 10.997 cât au fost eliberate în perioada similară a anului 2016. În iunie, iulie și august 2015 au fost eliberate 8.526 pașapoarte.

Pe parcursul celor opt luni ale anului 2017 au fost eliberate 25.634 pașapoarte, o creștere cu 25,6 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost eliberate 20.407 pașapoarte.

 

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.