Pascal, elvețianul îndrăgostit de limba română. Și de sarmale

de | 18/09/2017 | Actualitate, Local

Pascal Flück este un tânăr jovial, mereu cu zâmbetul pe buze. Zâmbește chiar și când caută cuvintele cele mai potrivite în limba română, deși această activitate este destul de obositoare. Pentru străini, limba română nu este tocmai ușor de învățat, fiindcă avem foarte multe forme, declinări și înțelesuri. Acest lucru nu l-a descurajat pe Pascal, care și-a dorit de mic să afle mai multe despre țara noastră. Când pleacă de la serviciul lui de la bancă, ajunge, cel puțin o dată pe săptămână, la cursul de limba română din Zürich.

A povestit despre pasiunea lui… exotică tinerilor de la KultFest. Nu și-a propus în mod special să ajungă la festival, dar concediul lui s-a potrivit excelent cu această manifestare. Iar Romanul era pe lista locurilor de vizitat ale lui Pascal fiindcă aici locuiește o bună prietenă a sa: Irina Mihălcuț (despre pasiunea Irinei de a călători și de a-i ajuta pe cei din jur, inRoman.ro a scris aici și aici).

A fost o experiență foarte interesantă la acest festival. Tinerii au fost curioși, mi-au pus foarte multe întrebări și mi-a plăcut. Îmi place că, vorbind cu români, pot să-mi perfecționez și eu comunicarea. Nu am probleme în a citi în românește, dar îmi este dificil să vorbesc. Acasă, eu ascult doar radiouri românești și înțeleg tot, fiindcă se vorbește clar, e limba oficială. Dar, atunci când mă întâlnesc cu prietenii românii nu înțeleg tot fiindcă ei nu vorbesc limba oficială și au tonalități multe, vorbesc repede.

Pascal Flück

Pe Pascal nu-l leagă de România o iubită sau rădăcini abia descoperite, ci fascinația pentru filmele cu vampiri. Povestea lui Dracula, scrisă cu atât măestrie de Bram Stocker și ecranizată de atâtea ori a reprezentat motivul pentru care elvețianul născut la Zürich a început să studieaza limba lui Eminescu și a lui Creangă.

Pascal Fluck 1363

Este un hobby pe care îl practică de mai mulți ani, dar spune că orele pe care le face săptămânal nu îl ajută atât de repede pe cât și-ar dori. Așa că, de fiecare dată când are ocazie, vine în România. Anul acesta a făcut rezervări pentru a ajunge la Festivalul internațional al Sarmalelor de la Praid, județul Harghita, care va avea loc în perioada 21 – 24 septembrie.

Sarmalele sunt foarte bune. Nu puteam rata un asemenea eveniment, deși nu înțeleg cum un festival al sarmalelor, care este o mâncare tradițională românească, are loc la Praid, acolo unde locuiesc mai mulți maghiari decât români. Până voi ajunge la Praid mă voi duce în Bucovina. Anul viitor sper să ajung în Maramureș sau la Marea Neagră. România nu este suficient descoperită, dar acest lucru cred că se va schimba fiindcă estul Europei a devenit mai atractiv pentru mulți elvețieni ca opțiune de concediu. Este mai sigur în aceste țări, nu sunt atentate. România este deficitară la promovare; la agențiile de turism din Elveția există reclame cu sejururi în Bulgaria, dar nimic despre România. Dacă ar fi mai multă promovare, probabil că străinii ar lua în calcul mai des să vină în concediu aici.

Pascal Flück

Lui Pascal nu-i plac doar sarmalele românești, ci și brânza, fructele și legumele noastre. Și îi place să meargă la cumpărărturi, fiindcă sunt produse diferite față de cele pe care le găsește acasă la el.

Mâncarea are un gust mai intens în România. Spre exemplu, roșiile; în Elveția sunt bune, dar aici au un gust mult mai intens, mai bogat. Și brânza e bună.”

Pascal Flück

Nu toate lucrurile din țara noastră sunt de apreciat iar noi, românii, știm asta mai bine decât oricine. Pascal a remarcat animalele moarte de pe șosele, străzile neasfaltate și… „unii bărbați ciudați”. De asemenea, a văzut casele cu turnulețe ale rromilor și s-a mirat că cei bogați nu par să-i ajute foarte mult pe cei săraci.

Toate acestea (poate și altele) nu-l  descurajează, însă. Are în plan să realizeze în țara noastră un proiect în domeniul educației și se informează despre sistemul de învățământ românesc. Și continuă să învețe limba noastră, tradițiile și cultura.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.