Cotidian online independent

La Gherăești, Transgaz va face conductă de transport gaze naturale și stație de comprimare

Două conducte de transport al gazelor naturale, care vor fi conecate la gazoductul Iași – Ungheni, vor trece prin zona Romanului. Este vorba despre conductele Onești – Gherăești și Gherăești – Lețcani, iar Ministerul Energiei a emis, deja, autorizația de construire a celor două conducte de transport.

Dezvoltarea infrastructurii de transport al gazelor naturale în zona de Nord-Est a României cu conductele de 169 de kilometri (în județele Bacău, Neamț și Iași) va îmbunătăți aprovizionarea cu gaze a consumatorilor din regiune și va asigura capacitatea de transport către Republica Moldova.

Conform reprezentanților ministerului Energiei, proiectul are două obiective: în primul rând, construcția tronsonului Onești-Gherăești (cu o lungime de 104 kilometri) și realizarea conductei Gherăești-Lețcani (cu o lungime de 65 kilometri). Pe lângă aceste două conducte, proiectul prevede și construirea a două stații de comprimare, la Onești și Gherăești.

Realizarea acestui proiect pregătește momentul în care România va începe exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagră și contribuie la consolidarea infrastructurii pentru proiectul BRUA (n.r. – proiect privind dezvoltarea sistemului național de transport gaze naturale pe coridorul Bulgaria – Romania – Ungaria – Austria). De asemenea, realizarea acestui proiect va crea premizele unei noi piețe de desfacere a gazelor către Republica Moldova, la un debit de 1,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Totodată, noile conducte vor putea asigura o presiune compatibilă cu cea din sistemul de gaze al Republicii Moldova, astfel că, la graniță va fi asigurată o presiune de 38 bar.

Toma Petcu, ministrul Energiei.

Construcția efectivă a celor două conducte este estimată să înceapă în 2018, iar intrarea în operare este programată pentru 2019. Beneficiarul investiției este Transgaz, iar costurile proiectului sunt estimate să ajungă la 131,7 milioane de euro, dintre care 47 de milioane de euro vor fi reprezentate de fonduri nerambursabile.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.
S-ar putea să-ți mai placă și

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Angajăm electrician!