AmbulanțaTIM: Ministerul Sănătății nu vrea punct de lucru, ci suplimentare de gardă

de | 27/09/2017 | Administrație, Fără categorie, Județean, Sănătate

Despre ambulanța de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) înRoman.ro a atras atenția de mai multe ori. Am discutat cu ministrul secretar de stat Raed Arafat, am arătat cum a jucat duplicitar Direcția de Sănătate Publică Neamț, ne-am lămurit de cât de interesat este ministrul Sănătății de această chestiune pe care romașcanii o cer de mai bine de un an.

Nimeni dintre cei care au făcut demersuri în aceată direcție, a readucerii ambulanței TIM la Roman, nu vrea să o bage în buzunar și să plece cu aceasta acasă. Nevoia unei astfel de autospeciale, care poate fin considerată un spital mobil, rezultă din numărul mare de evenimente  din această zonă de intervenție; orice cadru medical și-ar dori să aibă mijloace moderne de lucru, mai ales la  cazurile în care dotarea medicală poate face diferența între viață și moarte. Însă, în fața orgoliilor unor demnitari ai statului român, evidențele par să nu mai conteze.

În luna  august am solicitat noi informații pe acest subiect Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Sănătății. Dacă la Ministerul Afacerilor Interne, solicitarea de presă s-a… rătăcit și încă nu avem un răspuns, cei de la Ministerul Sănătății (MS) au răspuns (după mai bine de o lună).

Referitor la solicitarea de înființarea a punctului de lucru, conform clarificărilor transmise de către Comisia Interministerială de Suport Tehnic (CIMST), Ministerul Sănătății a transmis răspuns că Spitalul Municipal de Urgență Roman are în structură CPU și, ca atare, în vederea asigurării asistenței medicale de urgență la nivelul municipiului Roman în faza prespitalicească nu este necesară înființarea unui punct de lucru al UPU-SMURD la spitalul din Roman. În ceea ce privește solicitarea de suplimentare cu o linie de gardă la UPU SMURD Piatra Neamț, pentru echipajul TIM, care să funcționeze în municipiul Roman, Ministerul a comunicat modalitatea de suplimentare cu o linie de gardă pentru UPU SMURD Piatra Neamț, respectiv solicitarea de suplimentare să se formuleze prin Consiliul Județean Neamț și să se precizeze costul lunar aproximativ al unei linii de gardă în această specialitate și dacă cheltuielile de personal aferente, prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat, sursa de finanțare buget de stat, sunt suficiente pentru acoperirea costurilor liniei de gardă solicitată suplimentar. Ca atare, rezultă că, pentru suplimentarea liniei de gardă pentru UPU SMURD Piatra Neamț, care să funcționeze în municipiul Roman, trebuie depus la Ministerul Sănătății solicitarea și documentația conform celor mai sus menționate.” – răspuns Ministerul Sănătății, remis înRoman.ro

Un răspuns similiar, dar mai puțin detaliat, a primit și deputatul Laurențiu Leoreanu, într-o interpelare adresată aceluiași minister (vezi aici răspunsul).

De precizat că de la Consiliul Județean a fost trimisă, către MS, o adresă pe această chestiune în luna aprilie; dar solicitarea s-a referit la înființarea unui punct de lucru la Roman, nu la suplimentarea liniei de gardă de la UPU SMURD Piatra Neamț, așa că a primit răspuns nefavorabil.

Când se va aplica această nouă soluție, aparent aprobată de toată lumea, într-un articol viitor.

 

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.