Guvernul a aprobat plăți pentru fermieri

de | 27/09/2017 | Economic, Național, Social

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 27 septembrie, plăți directe în sectorul vegetal care se acordă pentru anul de cerere 2017, plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic și schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine care se acordă pentru anul de cerere 2017.

Plățile directe în sectorul vegetal sunt următoarele:

  • schemă de plată unică pe suprafață, în cuantum minim de 97,2452 euro/ha;
  • plată redistributivă – 5 euro/ha pentru primul interval – 1-5 ha inclusiv  și 48,3251 euro/ha pentru al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv;
  • plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, denumită și plată pentru înverzire – 57,1745 euro/ha;
  • plată pentru tinerii fermieri – 24,3113 euro/ha.

De asemenea, guvernul a aprobat plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic și a stabilit cuantumul acestora pentru anul de plată 2017, astfel:

  • 24,08 milioane euro pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte;
  • 101,2 milioane euro pentru sectorul carne, specia bovine;
  • 50,78 milioane euro pentru speciile ovine/caprine.

Cuantumul acestor ajutoare se calculează prin raportarea sumelor prevăzute la cantitățile de lapte livrate și/sau vândute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine sau femele ovine/caprine eligibile.

Totodată, Executivul a aprobat plafonul de 48,5 milioane euro, aferent plății directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine care se acordă pentru anul de cerere 2017. Cuantumul pentru această schemă se calculează prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile.

Începând cu data de 16 octombrie, Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură poate acorda plăți în avans în cadrul tuturor schemelor de plăți, iar începând cu data de 1 decembrie, va efectua plățile corespunzătoare diferenței între cuantumul calculat și acordat în avans și plafonul financiar ar fiecărei scheme, în condițiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.

Plățile se fac în lei, utilizând ultimul curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2017.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.