Termenul pentru obținerea autorizației de incendiu a expirat. Ce se întâmplă cu cei care nu dețin documentul

de | 01/10/2017 | Economic, Județean

Termenul pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu a expirat pe data de 30 septembrie. Această autorizație de securitate la incendiu este obligatorie pentru clădiri precum cele care funcționează drept sedii de fimre, sedii ale administrației publice locale sau centrale, școli, lăcașuri de cult și blocuri de locuit cu mai mult de patru niveluri și mansardă.

Obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu revine beneficiarului investiției ori persoanei fizice sau juridice care finanțează și realizează investiții noi sau intervenții la construcțiile existente. Până la obținerea autorizației de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcționarea construcțiilor și amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinței de securitate la incendiu revine exclusiv beneficiarilor investițiilor. Conform prevederilor legale, punerea în funcțiune, fără obținerea autorizației de securitate la incendiu, a construcțiilor și amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinație, atrage după sine aplicarea sancțiunilor contravenționale, cu amenzi cuprinse între 20.000 – 50.000 lei.

Facem precizarea că documentația tehnică, în baza căreia se emite autorizația de securitate la incendiu, trebuie întocmită, conform prevederilor legale, de către proiectanți și certificată de către verificatorii de proiecte atestați. Pentru obținerea acestui act administrativ, instituția noastră nu percepe taxe. În cazul în care se constatată încălcări grave ale cerințelor de securitate la incendiu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență poate decide aplicarea sancțiunii complementare de oprire a funcționării ori utilizării construcțiilor/amenajărilor și de aplicare a amenzilor contravenționale cuprinse între 30.000 și 100.000 lei. Instituția noastră reafirmă disponibilitatea pentru soluționarea situațiilor obiectivelor care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu și intrarea în legalitate, prin certificarea îndeplinirii măsurilor de securitate la incendiu și eliberarea actului administrativ.” – comunicat de presă ISU Neamț

La nivelul județului Neamț, în primele opt luni ale anului s-au înregistrat 514 solicitări în vederea emiterii avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu. În urma verificării documentațiilor tehnice și a lucrărilor din teren au fost emise 90 de avize de securitate la incendiu și 54 de autorizații de securitate la incendiu.

De asemenea, în perioada 01 ianuarie – 31 august, inspectorii de prevenire ai ISU Neamț au derulat 773 de acțiuni de îndrumare și control, pe timpul cărora au aplicat 192 de amenzi în cuantum de 202.000 de lei. Personalul specializat a acordat asistență tehnică de specialitate în 301 cazuri, persoanele responsabile primind îndrumare asupra aspectelor ce trebuie îndeplinite pentru a intra în legalitate. Totodată, a fost elaborată o platformă on-line, sub forma unui ghid practic, prin intermediul căreia, persoanele interesate pot verifica necesitatea obținerii actelor administrative, respectiv documentele necesare pentru eliberarea acestora.

 

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.