Sistemul național Ro-Alert: alerte pe telefon pentru situațiile de urgență

de | 05/10/2017 | Național, Util

Toți românii vor fi alertați în timp util cu privire la producerea unor situații de urgență. Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență ”Ro-Alert” va fi implementat pe teritoriul României în scopul prevenirii pierderii de vieți omenești ca urmare a fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase. Prin ”Ro-Alert” vor fi transmise populației mesaje de avertizare în timp real.

Sistemul ”Ro-Alert” va funcționa astfel:

  • transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
  • transmiterea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
  • afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului;
  • repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile;
  • receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming;
  • acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.

Sistemul va fi pus în aplicare de către Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale. Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situații de Urgență va dispune de un terminal cu aceleași funcționalități. Achiziția echipamentelor hardware, aplicațiilor software și serviciilor de instalare și punere în funcțiune aferente va fi realizată de IGSU în regim de urgență. Pentru realizarea achiziției, Guvernul a alocat, în acest sens, 30,4 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în bugetul MAI, pentru IGSU.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.