Ambulanța TIM: Cum colaborează CJ Neamț cu Primăria Roman și cum ne minte „Bucureștiul”

de | 11/10/2017 | Local, Sănătate, Social, Util

Subiectul ambulanței TIM (terapie intensivă mobilă) a reușit să îi facă pe primarul Romanului și pe președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț să dialogheze. Ionel Arsene și Lucian Micu au discutat despre pașii care trebuie urmați pentru ca ambulanța TIM să revină la Roman, după ce Comisia InterMinisterială de Suport Tehnic (CIMST), formată din specialiști ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Ministerului Sănătății, a recomandat o nouă soluție.

Am discutat personal cu ministrul Sănătății în urmă cu câteva săptămâni, am avut o discuție și cu domnul primar Micu; ne-am pus de acord împreună să urmărim toată documentația, am discutat cu ministrul și era undeva la avizări, eu cred că în cel mai scurt timp avem aprobarea.”

Ionel Arsene, președinte Consiliul Județean Neamț

Lucian Micu a confirmat discuția și spune că tot ce a ținut de Spitalul Roman s-a făcut.

Da, am avut o discuție telefonică cu președintele Consiliului Județean Neamț pe această temă și noi am retrimis solicitări din partea Spitalului Roman pentru noua soluție identificată de Ministerul Sănătății și cel al Afacerilor Interne. Din ce știu, urmează a se realiza un proiect de hotărâre de Consiliu Județean și apoi documentele vor fi trimise la nivel central.”

Lucian Micu, primarul municipiului Roman.

Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), din cadrul Ministerului de Interne, au confirmat pentru inRoman.ro că, anul acesta, conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Piatra-Neamț a informat DSU cu privire la demersurile întreprinse pentru obținerea aprobării modificării structurii UPU-SMURD Piatra-Neamț, inclusiv a trimis o notă de fundamentare cu prevedereile bugetare. Aceste demersuri au fost făcute pentru un punct de lucru la Roman și au fost continuate de Consiliul Județean.

Tot în anul 2017, CJ Neamț a solicitat modificarea structurii organizatorice a SJU Neamț, prin înființarea unui punct de lucru al UPU-SMURD Piatra-Neamț în municipiul Roman. Această solicitare a fost analizată în cadrul ședinței CIMST din luna iunie, membrii comisiei precizând că pentru operaționalizarea ambulanței TIM C1 este recomandabilă înființarea unei linii de gardă la UPU-SMURD din cadrul SJU Neamț și nu a unui punct de lucru în municipiul Roman. Procesul verbal al ședinței CIMST a fost înaintat Ministerului Sănătății, în vederea aplicării deciziei.” – răspuns al Departamentului pentru Situații de Urgență, remis inRoman.ro.

De precizat că prima soluție, cu punctul de lucru la Roman, a venit tot de la centru, la un an distanță de la momentul la care ambulanța TIM a fost luată de la Detașamentul de Pompieri Roman și trimisă la cei de la Piatra-Neamț. Diferența între prima soluție (punct de lucru) și cea actuală (gardă suplimentară a UPU Piatra-Neamț la Roman) ar fi, conform celor din domeniu, din punct de vedere juridic, fiindcă un punct de lucru ar trebui autorizat și avizat similar unui punct de la lucru al unei firme care are sediul social în altă parte; pe când, o linie de gardă suplimentară nu ar presuspune aceste avizări. În urmă cu două săptămâni, înRoman.ro a scris și care este poziția Ministerului Sănătății față de acest subiect.

Cum ne minte „Bucureștiul”

O concluzie care se poate desprinde din această harababură birocratică este că nu se poate pune bază pe afirmațiile celor care conduc anumite instituții. Nu este o descoperire sau o excepție ci, din păcate, este încă o confirmare a unui lucru pe care mulți români îl știu de ani buni și care se reflectă în încrederea scăzută a cetățenilor în clasa politică și în guvernanți.

În urmă cu un an și câteva zile, ministrul secretar de stat Raed Arafat care, printre altele, este șeful DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne) și președintele Comisiei InterMinisteriale pentru Suport Tehnic (formată din specialiști ai Ministerului Afaerilor interne și ai Ministerului Sănătății) declara pentru inRoman.ro:

„Și ieri (n.r. – joi, 7 octombrie) s-a discutat despre acest subiect la Comitetul interministerial. E totul rezolvat. Sunteți singurul județ care are mașină de terapie intensivă mobilă în afara reședinței de județ. S-a făcut, am acceptat, este foarte greu să o întreținem să funcționeze, iar modul în care funcționează este foarte bine reglementat. Deci, cum s-a făcut inițial, trebuia să fie ajustat modul ei de funcționare. Acum s-a stabilit modul de plată de gardă și va porni.” – declarație Raed Arafat, 8 octombrie 2016 (vezi aici articolul care cuprinde această declarație)

Acum, în 2017, varianta agreată în 2016 nu mai este bună. De ce s-a recomandat altceva și de ce a durat atât de mult ca să se propună noua soluție? Sunt întrebări la care nu am primit un răspuns. Încă.

Același subiect pe inRoman.ro, în ordine cronologică:

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.