Condițiile din trenurile studenților romașcani

de | 19/10/2017 | Administrație, Local, Național, Util

Călătoriile cu trenul ar trebui să fie o plăcere și o relaxare: nu ești stresat de trafic, altcineva conduce, ai posibilitatea să te miști mai mult decât într-un autoturism, poți face conversație. Avantajele ar fi și mai multe dacă în trenuri ar fi condiții civilizate.

Dacă în trenuri InterRegio sau InterCity pe ruta Suceva – București și retur, condițiile s-au îmbunătățit în ultimii ani, pe rutele mai scurte lucrurile nu stau atât de bine. Studenții romașcani care merg cu trenul la Iași, spre exemplu (tren Regio Bacău – Iași și retur) au parte de compartimente murdare, coșuri de gunoi lipsă și multe alte neajunsuri.

În trenurile acestea este un miros specific de nespălat și de toaletă. Îmi vine să merg tot drumul doar în picioare și să mă spăl pe mâini din două în două minute. Fiecare dintre noi plătim bilet la prețul cerut, dar primim condiții de parcă cerem să mergem gratis”, a spus un călător.

Reprezentanții Căilor Ferate Române (CFR) recunosc neajunsurile dar, în lipsă de strategie clară și buget asigurat, le cer călătorilor să fie civilizați.

Este adevărat faptul că nu toate trenurile CFR Călători oferă cele mai bune condiții, acesta fiind un aspect asumat și prin nivelul investițiilor în materialul rulant.  Încercăm să intesificăm controalele, să evaluăm periodic serviciile oferite la nivelul tuturor aspectelor legate de activitatea noastră. Monitorizăm felul în care sunt îndeplinite clauzele contractuale în încercarea de a diminua pe cât posibil aspectele negative. Având în vedere că parcul de material rulant este învechit și în deficit, avem nevoie de investiţii pe de o parte pentru a oferi pasagerilor condiții decente de confort. Pe de altă parte avem nevoie și de sprijinul pasagerilor care aleg să își respecte partenerii de drum și călătoria cu trenul, astfel încât împreună să putem reduce situațiile pe care nu ni le dorim și să beneficiem de condiții civilizate de călătorie.” – răspuns CFR Călători, remis inRoman.ro

Un aspect interesant este cel legat de spălarea vagoanelor, operațiune care se face, cel puțin în teorie, în mod constant. În realitate, însă, cu greu poate să se gândească un călător că anumite vagoane sunt spălate mai des de câteva ori pe an.

Salubrizarea trenurilor este realizată de către firme specializate, pe bază de contracte încheiate cu CFR Călători. Pentru ruta Bacău-Roman-Suceava și retur, operațiunile specifice de curățenie se efectuează anterior expedierii garniturilor de tren în cursă din stațiile de formare, în care există personal de întreținere (Bacau sau Suceava pe ruta menționată), cel puțin o dată la 24 de ore. Calitatea prestației de salubrizare este afectată de timpii reduși în care vagoanele pot fi retrase din circulație și introduse la liniile specializate în vederea spălării la exterior și efectuării curațeniei interioare, această situație fiind o consecință directă a numărului redus de vagoane disponibil în parcul activ. Pentru situațiile în care salubrizarea este facută necorespunzător, prestația firmelor este depunctată și penalizată, mergându-se până la notificarea de reziliere a contractelor de prestări servicii.” – răspuns CFR Călători, remis inRoman.ro

Cu alte cuvinte, dacă nu suntem mulțumiți de cum arată trenul cu care călătoriți, este bine să le scriem celor de la CFR Călători pentru ca data viitoare, serviciile prestate să fie unele de calitate. Iar dacă ne-am săturat de mizeria din gări, să scriem celor de la CFR SA, fiindcă această companie are în administrare stațiile de cale ferată (clădiri, linii, peroane).

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.