„Legătura sfântă dintre Biserică și Armată”

de | 24/10/2017 | Cultură, Local

În ajunul sărbătorii Armatei Române, Batalionul 43 Aprovizionare și Transport „Roman I Mușat” a deschis seria evenimentelor dedicate împlinirii (la 1 noiembrie) a 15 ani de existență.

Primul eveniment a început marți, 24 octombrie, la ora 17.00, la Cercul Militar Roman. Simpozionul aniversar „Altarul credinţei – legătura sfântă dintre Armată şi Biserică” a fost însoțit și de o expoziţie de odoare bisericeşti şi fotografii din primul război mondial.

Între Biserică și Armată este o lungă și permanentă comuniune. Putem spune că este o simbioză înte Cruce și spadă, între cele veșnice și cele trecătoare. Un mare istoric Vasile Corban susținea că poporul român nu are un certificat de botez; și știm cu toții că așa este.  Poporul român s-a născut creștin încă din veacul apostolic, prin predica Sfântului Apostol Andrei. Căpeteniile și voievozii noștri, asemeni împăratului Constantin cel Mare, porneau la luptă sub stindardul lui Hristos, sub semnul Crucii și cu ocrotirea sfinților. Cercetând despre instoria Bisericii noastre vom vedea că prezența preoților în mijlocul oștirilor este o practică îndepărtată.”

Ionel Bucur, preot militar Garnizoana Roman

Printre participanții la acest eveniment s-au numărat locotenent colonel Florin Stafi – comandant Batalionul 43 Aprovizionare și Transport „Roman I Mușat”, colonel dr. Aurelia Tița – comandant Baza 3 Logistică „Zargidava”, Lucian Butnaru – preot militar de la Bacău, Lucian Micu – primarul municipiului, dar și preoți romașcani, pasionați de acest subiect.

Într-o anumită perioadă, Armata Română a avut și o Episcopie – care coordona toți preoții militari. Ultimul episcop militar a fost Partenie Cipron, ierarhul fiind, ulterior, episcop al Romanului și Hușilor. Acum, la nivelul Armatei există o Secție de Asistență Religioasă.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.