Un profesor universitar, la Roman: „Istoria imnului național, batjocorită în manuale școlare”

de | 30/11/2017 | Educație, Național

Imul României se aude la momente oficiale, dar cel mai mult, chiar de ziua națională a României, fiindcă este ziua în care se aude în fiecare localitate din România și în toate comunitățile de români din străinătate.

Care este istoria cântecului românilor? Și ce învață tinerii de azi despre imnul național? Profesorul universitar doctor Vasile Vasile, de la Universitatea Națională de Muzică din București, a făcut o analiză acidă a informațiilor cuprinse cel puțin într-un manual de educație muzicală. Profesorul universitar a vorbit despre imnul național la Roman, în cadrul lansării volumului de studii „Introspecții muzicologice”, semnat Ovidiu Trifan și apărut la Editura Muzicală București. Evenmentul a avut loc la sfârșitul lunii octombrie, lansarea de carte fiind organizată de Școala de Artă „Sergiu Celibidache”, Asociația Cultural – Științifică „Urbana” și Clubul Copiilor din Roman.

Manualul de muzică clasa a V-a se deschide cu imnul național; scrie acolo: muzică, după Anton Pann. În interior este o lecție care numește 1 Decembrie. La lecția respectivă, Andrei Mureșanu este făcut un fel de manelist, pentru că scriu autorii cam la modul acesta: ‹la 1848, într-o grădină, Andrei Mureșanu s-a trezit fredonând Deșteaptă-te, române!›. În continuare, scrie în text: ‹nu se știe cine a scris melodia: Andrei Mureșanu, Anton Pann sau Gheorghe Ucenescu.› Păi, la început ce-i scris? Și mai apoi, la evaluare, îl întrebi pe copil cine a scris melodia ‹Deșteaptă-te, române!›? Mai apoi, scrie că ea a fost botezată de Bălcescu. Nu de Bălcescu a fost botezată, ci de Călinescu, „Marseilleza românilor”. Eu vreau să îl întreb pe domnul ministru Liviu Pop: Oamenii aceștia mai merită titlul de profesor? Nu puteau întreba pe nimeni? Cum să vin eu azi cu asemenea aberații și să-l pun pe copil să găsească cine-o fi autorul imnului național? Dacă Gheorghe Ucenescu este autorul imnului, să ne fie rușine. Acum 160 de ani avea 17 ani, nu știa să scrie. Nevoia de a căuta este utilă nu doar profesoilor, dar mai întâi profesorilor.

prof. univ. dr. Vasile Vasile, Universitatea de Muzică București

Profesorul universitar susține că a cercetat în detaliu istoria cântecului nostru național și că poate oferi un răspuns bazat pe documente și dovezi.

Cum e posibil ca, la atâția ani de la momentul la care ‹Deșteaptă-te, române!› a devenit imn național, să fie profesori care nu-i știu istoria. Dacă simbolurile nu sunt căutate și nu le știm rostul lor, ne întrebăm ce-om mai fi căutând pe la școală. Istoria imnului, după cercetările făcute de mine, pentru că am studiat intens, arată că e o melodie cântată la Crăciun de copilași, pe post de colind, în zona Argeșului. Anton Pann aude această melodie, o reține și o ‹lipește› la versurile lui Grigore Alecsandrescu – ‹Din sânul maicii mele›. Apoi o aude Andrei Mureșanu, de la ucenicul lui A. Pann, Gheorghe Ucenescu, și o preia ca fiind linia melodică potrivită pentru poezia lui.”

prof. univ. dr. Vasile Vasile, Universitatea de Muzică București

înRoman.ro a căutat manualele de educație muzicală pentru clasa a V-a și a găsit acel manual la care face referire profesorul universitar Vasile Vasile. Până la acest moment nu am obținut un punct de vedere al autorilor sau al Ministerului Educației Naționale, motiv pentru care nu vom expune numele autorilor sau al editurii. Cert este că manualul face parte din cele care au fost aprobate de ministerul Educației Naționale.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.