„Colectarea selectivă, soluția pentru un viitor verde”

de | 08/12/2017 | Județean, Social

Serviciul Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SPASMID) în județul Neamț a inițiat o campanie complexă de conștientizare al cărei obiectiv principal este creșterea gradului de reciclare și valorificare a deșeurilor.

Prima acțiune a acestei campaniia avut loc vineri, 8 decembrie, la depozitul ecologic de la Girov și a vizat informarea privind importanța colectării selective a deșeurilor. Campania este susținută de Asociația de Sens Civic, organizație care își asumă un rol activ în promovarea unei conduite responsabile față de mediu.

Claudiu Padure 6506

Suntem la început privind informarea cetățenilor județului privind colectarea selectivă, dar ne dorim ca mesajul să ajungă la toți cetățenii județului. Vă mulțumesc tuturor că ați dat curs invitației.

Claudiu Pădure, director SPASMID

Prfectul județului a conformat importanța colectării selective.

Vasile Panaite 6513

Este important că se intenționează trecerea la colectarea selectivă. E posibil ca pe viitor colectarea deșeurilor să nu ne coste, ci să ne aducă bani. Suntem un județ care poate deveni exemplu în colectarea selectivă. O parte din ce obține se poate refolosi, acest lucru se urmărește și se intenționează, urez succes tuturor.

Vasile Panaite, prefectul județului Neamț

Pentru cadrele didactice și elevii din comuna Girov, primul proiect de educație ecologică a început în urmă cu un deceniu, când s-a desfășurat primul proiect de colectare selectivă și de reciclare. Reciclarea și colectarea selectivă sunt exact acele lecții pe care trebuie să le deprindă acum fiecare nemțean.

Mihaela Popa 6524

Acest proiect, de 150 de milioane de lei, și-a dorit să devină un proiect model. Colectarea selectivă este soluția pentru un viitor verde pentru că ce ne dorim, de fapt o mai bună calitate a vieții, a aerului, ne dorim ca oamenii să trăiască într-un mediu curat.

Mihaela Popa, manager Unitatea de Implementare Proiecte Consiliul Județean Neamț

Unul dintre partenerii din cadrul campanieie este și Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est.

Corneliu Popa 6535

ADR s-a implicat într-un proiect, finanțat la nivel european, de gestionare a deșeurilor, proiect de economie circulară care-și propune să găsească soluții pentru o parte din deșeurile existente. Există soluții pentru absolut orice tip de deșeu. Noi ne menținem opțiunea de schimbare a mentalității oamenilor încercând să-i determinăm să colecteze selectiv mai mult decât au făcut-o pân acum.

Corneliu Popa, ADR Nord-Est

Ioana Bontas 6538

Consider că a colecta selectiv este deosebit de important și putem fiecare să facem acest lucru. Succesul colectării selective depinde în totalitate de cetățeni, ca generatori direcți ai deșeurilor și este important să se asigure o bună cunoaștere în ceea ce privește colectarea selectivă și cu toții să tratăm deșeul ca pe o resursă și niciodată ca pe un gunoi.

Ioana Bontaș, Asociația petru Dezvoltare Intercomunitară EcoNeamț

Andrei Carabelea, președintele Asociație Sens Civic, a atras atenția asupra efortului constant pe care autoritățile trebuie să îl depună pentru a exista rezultate în modul în care nemțenii colectează deșeurile.

Andrei Carabelea 6504

Faptul că această inițiativă este susținută de toate instituțiile reprezentative din județ – Prefect, Consiliul Județean, ADI ECO Neamț ne arată că județul nostru are șansa de a deveni un exemplu de bună practică la nivelul întregii țări. Felicit conducerea SMID Neamț pentru propunerea acestui parteneriat. Suntem conștienți de faptul că pentru a avea rezultatele dorite o astfel de campanie presupune un efort constant, asumat și de lungă durată din partea tuturor actorilor implicați. Asociația Sens Civic își asumă cu entuziasm și optimism implicarea în acest proiect.

Andrei Carabelea, președinte al Asociației Sens Civic

Evenimentul s-a încheiat cu un atelier creativ în cadrul căruia elevi din comuna Girov au transformat deșeuri precum PET, carton și hârtie în ornamente și decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă. De asemenea, elevii au fost implicați într-un exercițiu demonstrativ de colectare selectivă.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.