Acorduri folclorice la Târgul de Crăciun

de | 17/12/2017 | Actualitate, Cultură, Județean

Târgul de Crăciun de la Piatra-Neamț aduce pe scenă artiști de muzică populară. Se va întâmpla luni, 18 decembrie, în cadrul celei de a doua zi a Târgului când, pe scena amplasată la Curtea Domnească vor urca mesagerii folclorului românesc. Spectacolul artistic pregătit de organizatori va debuta la ora 18.00 cu un recital de colinde al clasei de canto popular din cadrul Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț. Vor urma Ansamblul “Dor vânătorean” al comunei Vânători-Neamț și rapsodul popular nemțean Ghiță Dandu. Seara va fi încheiată de îndrăgitul interpret al folclorului sucevean, Călin Brăteanu.

Consiliul Județean Neamț, prin Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”, organizează în perioada 17 decembrie 2017 – 1 ianuarie 2018 cea de a doua ediție a Târgului de Crăciun la Neamț.

 

Clasa de canto popular a Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț

  • Elevii acestei clase reprezintă Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”. Ei au venit la Școala Populară de Artă mânați de dorința de a învăţa cântul popular aşa cum era el odinioară. În același timp, profesoara lor, îndrăgita interpretă a folclorului reprezentativ ţinutului Neamţ, Georgiana Şerban-Axinte, își inițiază învățăceii în lumea tradiţiilor specifice zonei şi le face cunoscute poveştile costumelor populare. Cei mai talentați cursanți reprezintă instituția în concursuri regionale și naționale de gen, nu de puține ori întorcându-se laureați și premiați. Ultimul mare succes al clasei de canto popular de la Școala Populară de Artă a fost consemnat în ziua de 26 noiembrie: elevii, împreună cu profesoara lor, au lansat către publicul larg primul lor album, o premieră pentru instituția pietreană.

 Ansamblul folcloric „Dor Vânătorean”

  • Ansamblul folcloric „Dor Vânătorean” (al comunei Vânători-Neamţ) a fost înfiinţat în anul 2008. Activitatea artistică a formaţiei este coordonată de profesorii coregrafi loan Luchian şi Claudiu Luchian, de la Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ. Ansamblul a participat la numeroase concursuri şi festivaluri din ţară şi din străinătate, promovind cultura şi tradiţia locală a zonei reprezentate.

 

Ghiţă Dandu

  • Este un interpret reprezentativ pentru folclorul moldovenesc din zona de mijloc a Văii Bistriţei din județul Neamț. Născut la Pângărați, artistul a absolvit cursurile  Școlii Populară de Artă din Piatra Neamt la clasa prof. Nela Frâncu. Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept. A  făcut parte din Ansamblurile Casei de Cultură din Piatra-Neamţ, Ansamblul de tradiții populare din Pângaraţi şi a fost membru al Cenaclului literar-artistic condus de prof. Dumitru Bezem, colaborând  în decursul anilor cu majoritatea tarafurilor și ansamblurilor artistice ale județului. A câștigat de-a lungul timpului mai multe premii pentru talent și originalitate.

Călin Brăteanu.

  • Sucevean de origine, Călin Brateanu este unul dintre cei mai apreciați soliști ai folclorului din Nordul Moldovei. A studiat chitara la Școala Populară de Artă „Ion Irimescu” Suceava. Absolvent al Facultătii de Științe Economice și Administrație Publică din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, iubește cântul popular din copilărie. Se dedică studierii și aprofundării folclorului zonei din care provine.  În 2006 lansează primul său album muzical intitulat “Di pi laiță eu mă scol”, foarte apreciat la acea vreme.

 

*acesta este un advertorial

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.