Consilierii locali votează joi creșterea taxelor și a impozitelor în Roman

de | 20/12/2017 | Administrație, Local

În urmă cu doar câteva minute, primarul Lucian Micu a declarat că taxele și impozitele locale pentru anul 2018 vor crește cu 20%. Măsura vine ca urmare a măsurilor fiscale adoptate de guvernul Tudose de micșorare a impozitului pe venit de la 16 la 10%.

Primarul Lucian Micu a declarat că își asumă această decizie, dar că este absolut necesară din cauza bugetului care, în 2018, va fi mai mic decât anul acesta.

Era un amendament prin care întreaga sumă din impozitul pe venit să rămână la bugetele locale, dar acesta nu a fost acceptat. Primăriile vor fi subfinanțate în anul care urmează. drept pentru care vom introduce un proiect de hotărâre pe ordinea de zi prin care vom majora cu 20% taxele și impozitele locale, pentru a acoperi măcar o parte din pierderile pe care Primăria le are prin trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator și reducerea cotei de impozitare de la 16% la 10%. Am sperat până în ultima clipă, dar nu putem condamna orașul la subdezvoltare doar pentru o ambiție a unui program de guvernare care nu are sustenabilitate. E o decizie pe care, personal, mi-o asum pentru că drumul dezvoltării al Romanului trebuie să continue.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Lucian Micu a precizat că nu există nicio șansă ca taxele și impozitele să scadă în 2018, chiar dacă orașul ar primi bani de la centru sau din alte surse. În urmă cu câteva săptămâni, edilul susținea că ideea majorării taxelor locale nu este ce și-ar dori fiindcă ar exista posibilitatea ca romașcanii să nu-și poată plăti impozitele.

Proiectul de hotărâre privind majorarea taxelor și impozitelor va fi dezbătut și votat de consilierii locali în ședința ordinară a Consiliului Local de joi, 21 decembrie.

Asociația Municipiilor din România (AMR), organizație din care face parte și municipiul Roman, a cerut, recent, Guvernului să-și țină promisiunea făcută în urmă cu câteva săptămâni și să aloce mai mulți bani primăriilor din impozitele colectate de la cetățeni, lucru care nu s-a întâmplat. În plenul reunit al celor două Camere din Parlament a fost respins un amendament adoptat în Comisiile de buget-finanțe, amendament potrivit căruia impozitul pe venit ar fi rămas integral la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.