Consilierii PNL au votat mărirea taxelor și a impozitelor locale. Consilierii PSD nu au participat la vot

de | 21/12/2017 | Administrație, Local, Politică

Cetățenii care au fost atenți la ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp în Parlamentul României pot face ușor o comparație cu ședința de joi, 21 decembrie, a Consiliului Local Roman. Nu în ceea ce privește limbajul, în legislativul local se vorbește mai elegant decât în Parlamentul României. În schimb, majoritatea PNL de la Roman s-a comportat exact ca majoritatea PSD-ALDE de la București.

Discuțiile au început imediat după ce consilierii romașcani au fost colindați de elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec și după ce au fost premiați câștigătorii concursului „Bucuria iernii”.

Încă de la citirea și votarea ordinii de zi, consilierul local Constantin Holban a început a discuta despre proiectul de hotărâre referitor la majorarea cu 20% a taxelor și impozitelor locale. El a cerut ca toate cele 14 proiecte de hotărâre introduse suplimentar pe ordinea de zi, cu o zi înainte de ședință sau chiar în ziua ședinței, să fie amânate pentru o altă ședință, extraordinară.

„Ce e atâta grabă? Am avut parte de surprize neplăcute cu aceste proiecte suplimentare. Și de ce trebuie mărite impozitele cu 20%? Sunt proiecte prea importante ca să le votăm așa de repede. Chemați-ne la o nouă ședință, știți că am venit de atâtea ori și o vom face și de data aceasta.”

Constantin Holban, consilier local PSD

În replică, primarul a explicat că deciziile Guvernului au dus la o asemenea necesitate, iar că introducerea suplimentar a proiectelor a fost cauzată de avize care au venit târziu de la alte instituții.

Am vrut să păstrăm aceeași valoare a taxelor și impozitelor locale, doar știți că le-am votat în octombrie. Apoi, pe 30 octombrie a fost acea ordonanță de urgență a Guvernului prin care impozitul pe venit a scăzut de la 16% la 10% și a trebuit să luăm această decizie acum. Nu convin nimănui, așa cum nu ne-a convenit nici când au crescut accizele, spre exemplu.”

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

După introducerea care a durat câteva minute bune, consilierii au trecut la votul ordinii de zi. Consilierii PSD au votat împotriva ordinii de zi, iar după votul privind primul proiect, consilierii PSD nu au mai participat la vot, deși au rămas la toată ședința.

Consilierii PSD nu vor mai participa la votul pentru niciun proiect de hotărâre, din cauză că nu ni s-a acceptat solicitarea de a amîna votul pe aceste proiecte suplimentare.

Constantin Holban, consilier local PSD

Ce a urmat a fost un vot maraton, așa cum se întâmplă în Parlament. Președintele de ședință, Radu Curpăn,  a scurtat și el durata ședinței prin faptul că, spre diferență de alți aleși romașcani, citește corect și cursiv.

La finalul ședinței, Constantin Holban a avut un dinte și împotriva consilierului liberal Constantin Ghica; l-a certat pe acesta pentru că nu a ținut ședința de comisie, așa cum se obișnuiește.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.