Trei pensionari au spălat rușinea Romanului

de | 21/01/2018 | Editorial, Local, Mișcare Civică

Protestele nu au fost niciodată punctul forte al romașcanilor. Într-un mic oraș de provincie, în care fiecare cunoaște pe fiecare și în care vecinul sau prietenul cel mai bun au opțiuni politice clar diferite, în care cei ce lucrează în sistemul bugetar se tem pentru slujbele lor din cauza șefilor numiți politic, expunerea în stradă la protest poate fi riscantă (chiar și) pentru subzistență.

Unul dintre cele mai numeroase proteste recente a fost imediat după Colectiv; atunci au fost aproximativ 500 de oameni în stradă. Anul trecut, după Ordonanța 13 și celebrul fost ministru „altă întrebare” au fost aproximativ 100 de romașcani care au ieșit din case cel mai mult într-o seară, fiindcă atunci s-a protestat timp de o săptămână.

În țară, protestele au fost mai dese, dar fără ecou la Roman. Pentru sâmbătă, 20 ianuarie, s-a anunțat un protest major în București; mulți români care nu sunt de acord cu modificarea legilor Justiției au luat drumul Capitalei, alții au ieșit la protest în orașul lor. Alții au preferat să se revolte pe Facebook, inclusiv la Roman. Postări și comentarii precum „dar la noi nu a ieșit nimeni?! Înseamnă că sunteți mulțumiți cu viața voastră” au fost cu zecile. În piață, în schimb, doar trei pensionari au spălat rușinea orașului. Da, aceeași pensionari pe care unii dintre noi îi blamăm și îi considerăm comuniști, depășiți sau neadaptați. În timp ce mai tinerii Romanului erau la căldurică și dădeau lecții de democrație pe rețelele sociale, trei romașcani trecuți de prima tinerețe au ieșit și au înfruntat vremea câinoasă pentru a arăta că acest oraș nu  e chiar mort.

În tot acest interval, senatorul Ecaterina Andronescu (PSD) spunea, la DIGI 24, că are informații cum că primarul Romanului ar fi organizat transport pentru persoane către protestul de la București; ca răspuns, Lucian Micu a declarat că intenționează să o dea în judecată pe Andronescu. O gâlceavă tipic politică, care se stinge odată cu declarațiile și din care oamenii oricum nu înțeleg mare lucru. Pe de altă parte, domnului primar liberal (nu doar lui, să nu ne facem iluzii) i-ar conveni unele modificări din legea ANI. Membrii USR sunt activi; tot pe Facebook, la fel ca cei despre care pomeneam mai sus. Probabil tot așa vor să fie votați la următoarele alegeri, prin like-uri.

Dacă cearta pe la televiziuni sau online a politicienilor e pierdere de timp, lecția pe care ne-au dat-o cei trei romașcani este ținut minte: dacă vrei să faci ceva, nu te plângi că „de ce nu se face”, ci acționezi. Chapeau, doamnă și domnilor!

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.