Mica Unire, sărbătorită la Muzeul de Istorie

114

Împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită marți, 23 de ianuarie, la Muzeul de Istorie Roman. Evenimentul a avut loc cu o zi în avans pentru că, de anul trecut, 24 ianuarie este zi liberă prin lege și, prin urmare, elevii nu vin la cursuri, iar în instituțiile publice nu se lucrează. În plus, în Roman există tradiția ca fiecare zi de 24 ianuarie să fie sărbătorită la Stejarul Unirii, pe strada Smirodava.

Programul de la Muzeul de Istorie a fost unul nu foarte lung, dar cu momente diverse. După cuvântul de bun-venit al coordonatorului Adrian Ciobanu, elevii Liceului Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec”, sub îndrumarea profesorilor Gabriela Tizu și Bogdan Ciobanu au jucat o scenetă istorică „Să ne amintim de 24 ianuarie 1859”. Evident, nu au lipsit Moș Ion Roată, Cuza Vodă, boierii și țăranii. Programul artistic a continuat cu cântece patriotice, interpretate de membrii corului „Armonia”, din cadrul Colegiului Tehnic „Petru Poni”, coordonați de profesorii Mirela Crețu și Monica Pescaru.

După evoluțiile tinerilor au urmat comunicările specialiștilor. Monica Pescaru a trecut în revistă evenimentele care au avut loc până ce iadealul unirii s-a înfăptuit, iar muzeograful Iulia Butnariu a pus în lumină aportul medicului romașcan Alexandru Teodori și a fiului săi, Iuliu Teodori, care era medic militar și, totodată, ducea corespondența unioniștilor în siguranță.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.
Comentarii
Se încarcă...
Click aici!

Abonează-te

la newsletter!

Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.

Te poți dezabona oricând.