Gerul nu i-a speriat pe romașcani: horă mare la Stejarul Unirii

106

Frigul pătrunzător nu i-a ținut miercuri, 24 ianuarie, pe toți romașcanii în casă. Unii au venit la Stejarul Unirii, la tradiționala horă ce reamintește de Unirea Principatelor Române.

După imnul țării, reprezentanții administrației locale și centrale au luat cuvîntul.

Într-o lume care pare să devină din ce în ce mai dezbinată, mă bucur să fiu din nou împreună. Dar cel mai tare mă bucură ca ănoi, romașcanii, suntem mereu uniți. Nu trebuie să uităm niciodată ceea ce înaintașii noștri au realizat: Unirea. Mica Unire este tot o dorință uriașă a românilor de a fi împreună în fața tuturor de a avea propria țară.

Lucian Micu, primarul municipiului  Roman

Senatorul Manoliu a aminit despre unirea din 1859, dar și de anul Centenarului.

Hora Unirii înseamnă speranță, înseamnă trecut, dar și viitor. Mica Unire este ziua în care patrioți, iubitori de țară și-au dat mâna și au prefigurat viitorul stat în care trăim astăzi: România. Unirea de la 24 ianuarie 1859 a însemnat primul semnal al statului unitar român.

Dan Manoliu, senator PSD

Deputatul Iulian Bulai a menționat că  azi se sărbătorește o valoare – libertatea.

Acum 159 de ani, la Mica Unire, moldovenii au renunțat la orgoliul lor și au acceptat capitala tarii la București. Acum 100 de ani, la Marea Unire, a fost format statul unitar român, România de astăzi. Acum 10 ani, România a devenit parte a Uniunii Europene, pentru a conta mai mult in lume. Trebuie să ducem munca înaintașilor noștri mai departe.

Iulian Bulai, deputat USR

Fostul primar al orașului aadus în atenție latura spirituală a Unirii și necesesitatea unei continuări pratice.

Mica Unire reprezintă piatra unghiulară pe care s-a clădit statul român. Pentru că românii au fost uniți din toate timpurile: în limbă, în obiceiuri, în tradiții. Noi, generația actuală, ar trebui să înfăptuim o a doua unire. Unirea dincolo de partea administrativă, unirea prin infrastructură.

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL

Următoarele minute ale activității de la Stejarul Unirii au aparținut elevilor de la Școala „Calistrat Hogaș” (coordonați de Daniela Bădărău și Alina Neagu) și de la Școala „Alexandru Ioan Cuza” (coordonați de Paula Maftei). Copiii au prezentat o scenetă dedicată acestei zile, respectiv cântece și poezii patriotice. La final, toți participanții s-au prins în hora Unirii.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.
Comentarii
Se încarcă...
Click aici!

Abonează-te

la newsletter!

Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.

Te poți dezabona oricând.