În 2017, în fiecare săptămână un copil a fost abandonat de părinți

de | 25/01/2018 | Județean, Social

Serviciul de prevenire a abandonului și instituționalizării copiilor din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț a instrumentat, pe parcursul anului 2017, 52 de cazuri de copii (cu 28 mai puține decât în 2016) aflați în risc de abandon familial, situații sesizate de spitalele sau primăriile din județ.

Ca urmare a intervențiilor de specialitate, 22 dintre cei 52 de copii au fost integrați în familia biologică sau lărgită, restul cazurilor fie aflându-se în lucru, fie luându-se decizia instituirii măsurii de protecție la un asistent maternal profesionist. În 2016, din cei 80 de copii aflați în risc de abandon au fost integrați în familii 44, pentru restul instituindu-se măsuri de protecție.

În ultimii ani numărul copiilor abandonați a fost în scădere, ceea ce ne bucură și ne dă speranțe că nemțenii au devenit mai responsabili în asumarea rolului parental. În continuare, motivele abandonului nou-născuţilor rămân aceleaşi ca şi până acum, respectiv insuficienţa mijloacelor financiare, lipsa de maturitate şi incapacitatea de a se descurca, precum şi problemele personale sau emoţionale. Din păcate, nu avem o evidență clară a gravidelor în situații de risc pentru că multe dintre acestea nu se prezintă la medic, cazurile fiindu-ne semnalate de spitale ulterior nașterii.

Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț

În 2017 s-a constatat și o reducere ușoară a numărului de mame minore, fiind înregistrate 139 de cazuri – față de 146 cazuri în 2016.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.