Dezbatere buget 2018 – întâlnirea cu medicii: cereri și speranțe multe, RMN pe fonduri europene

de | 31/01/2018 | Administrație, Local, Sănătate

Din categoria dezbaterilor pe marginea proiectului de buget al Romanului pentru anul 2018, a avut loc o întâlnire a conducerii Primăriei municipiului Roman cu cea a Spitalului Municipal de Urgență Roman și câte un reprezentant al fiecărei secții din spital.

Primarul Lucian Micu a început, la fel ca în celelalte întâlniri, prin a le aduce la cunoștință medicilor că bugetul pe 2018 este unul cu probleme, dar că domeniul sănătății este unul prioritar pentru municipalitate. Însă veștile bune nu au lipsit: urmează a se semna contractul cu Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) în vederea construirii unui bloc cu 20 de locuințe pentru medici (lucrările fiind așteptate să înceapă în vară) și, de maxim interes atât pentru medici cât și pentru pacienți, se lucrează la documentația de depunere a unui proiect pe fonduri europene de construirea unui centru de imagistică, dotat cu un aparat cu rezonanță magnetică nucleară (RMN), computer-tomograf și alte echipamente de ultimă generație necesare unei diagnosticări moderne și corecte.

Marea majoritate a medicilor au salutat venirea în spital a unor noi colegi dar spun că necesitatea atragerii de medici rămâne. Mai mulți medici au cerut înființarea unei linii de gardă pe cardiologie, aceasta fiind necesară și existând în mediul privat medici dispuși să facă gărzi la Spitalul Municipal Roman.

După mai mulți ani, în sfârșit spitalul are un medic urolog, acesta arătându-se entuziast dar cerând prioritizarea dotării cu echipamente a secției care a rămas în urmă tocmai din cauza lipsei unui doctor care să se ocupe îndeaproape de problemele secției. A explicat conducerii primăriei că are competențele necesare pentru efectuarea unor operații chirurgicale care acum se fac doar în marile centre și și-ar dori să le poată face la Roman pentru că în situații de urgență ar duce la salvarea vieții.

Medicul Maria Tălmăcel a făcut apel la conducerea primăriei să demareze o campanie de promovare a centrelor de permanență, astfel să determine persoanele care au nevoie de o injecție, de un tratament sau de schimbarea pansamentelor să meargă la centrele de permanență, pentru a nu mai aglomera CPU.

La secția Pediatrie a fost scoasă în evidență necesitatea unui CPU și a unei secții ATI proprii.

Medicul Laura Arvătescu, șefa secției Obstetrică-Ginecologie, a solicitat realizarea unui centru de laparoscopie, la cardiologie s-a solicitat un ecograf mai performant, la Psihiatrie s-a cerut rezolvarea unor sincope în aprovizionarea cu unele medicamente mai noi care sunt mai performante dar și mai scumpe.

Doctorul Constantin Danciu, șeful Serviciului de Anatomie Patologică, a mai dezmorțit atmosfera spunând că din cauză că pacienții lui nu mai pot face reclamații dar și din cauza poziționării, secția nu a fost renovată niciodată, astfel încât și-ar dori „novarea” ei, a spus că este foarte mulțumit de microscopul primit dar că i-ar prinde bine încă un microscop nou, ca să nu se certe cei doi colegi de la un singur microscop.

La secția Neurologie ar mai fi nevoie de aparate de aer condiționat, la Pneumologie ar mai fi nevoie de paturi iar la Radiologie s-a cerut “pensionarea” aparatului de radiologie ce funcționează de mai bine de 30 de ani. Singura secție care nu a avut nici un fel de revendicări a fost cea de dermatologie.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.