În luna ianuarie romașcanii au respirat un aer poluat

de | 01/02/2018 | Local, Sănătate

2017 a fost anul în care orașul Roman a intrat în top cinci cele mai poluate orașe din România. La fel ca la nivel guvernamental, administrația locală nu pare prea preocupată de acest aspect: la întrebarea inRoman.ro dacă se vor lua măsuri pentru un aer mai curat, primarul Lucian Micu a răspuns că nu a primit o informare oficială că în Roman aerul este poluat.

Datele publicate de Ministerul Mediului arată că și în luna ianuarie a noului an, în multe zile aerul a fost extrem de poluat cu particule. Indicele PM 10 este cel care arată volumul de particulele în suspensie din aer, particule ce provin în special de la emisiile generate de mașini, mai ales de la cele cu motoare diesel. Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur.

poluare aer PM10 Roman ianuarie 2018

Din totalul de 31 de zile ale lunii doar în zece s-a înregistrat o calitate bună și foarte bună a aerului, în 18 zile calitatea aerului a fost medie iar în trei zile calitatea aerului a fost proastă. În ziua de 25 a lunii s-a înregistrat cea mai mare valoare medie zilnică a indicelui PM10: 70,42 ug/m3, dar au fost momente din zi în care s-au depășit 100 ug/m3. Cele mai grave situații s-au întâlnit pe data de 4 în jurul orei 21:00, pe data de 7 în intervalul 19:00 – 22:00 și pe data de 24 în intervalul 19:00 – 21:00.

Raport 20180201162839

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.