Doi romașcani au declarat război taxiurilor ilegale: „Is this taxi legal?”

de | 14/02/2018 | Economic, Local, Util

Roxana Beloiu și Vlad Siretchi sunt doi tineri care au plecat din Roman cu planuri mari de viitor. După  ce au studiat și au experimentat ce înseamnă să fii angajat, au vrut să pornească pe drumul lor și s-au asociat într-o firmă.

La începutul acestui an, Roxana și Vlad, împreună cu Andrei Ignat, un prieten al celor doi, au oferit românilor o aplicație gratuită prin care se poate verifica dacă taxiul în care vor să se urce este cu toate autorizațiile la punct.

Roxana Beloiu și Vlad Siretchi au fost elevi ai Școlii „Vasile Alecsandri” și, mai apoi, ai Colegiului Național „Roman Vodă”, secția mate-info.

Roxana Beloiu

Curiozitățile domeniului au fost cele care mi-au deschis apetitul pentru informatică. Bazele cunoștințelor mele au fost puse de domnul profesor Florin Moldovanu, care mi-a fost și diriginte timp de patru ani la CNRV. De la el am învățat multe lucruri pe care le folosesc chiar și în prezent.  Am terminat Facultatea de Cibernetică, specializarea informatică economică și imediat după facultate m-am angajat ca programator. Acum, după aproximativ trei ani și jumătate, am pornit un business în domeniul dezvoltării software. Suntem specializați în aplicații mobile dar realizăm și site-uri, platforme, etc. Mi-am dorit să intru în lumea antreprenoriatului și am decis să o fac cu ce știu mai bine. Partenerul meu de business este Vlad.

Roxana Beloiu, asociat Bellona Electronics

Ideea aplicației a venit la o întâlnire, atunci când Roxana a călătorit prin București cu un taximetrist care se credea șofer de raliu. La întâlnire era și Andrei Ignat,  fostul ei manager. Din discuțiile despre peripețiile prin București și prin alte părți cu taxiul a venit și ideea aplicației.

Vlad Siretchi

Ne-am apucat la inceptul anului. Andrei a facut serviciul care comunica cu baza de date, iar eu cu Roxana ne-am ocupat de aplicația mobilă pentru Android și iOS. Pentru designul aplicației mai este loc de finisări, dar ne-am concentrat pe funcționalitate. Cum bazele de date cu autorizațiile taxiurile sunt publice, am preluat această informație și am adus-o către utilizatori prin aplicație.

Vlad Sirețchi, asociat Bellona Electronics

Practic, după ce aplicația este instalată în telefon, trebuie introus numărul de înmatriculare al autoturismului. Dacă totul este în regulă, aplicația afișează mai multe informații despre autovehicul și despre șofer. Dacă nu, utilizatorul este înștiințat că autorizația este invalidă sau că nu figurează în baza de date. Până acum, aplicația oferă informații despre taxiurile din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Bacău și Roman.

Aplicația este gratuită și este disponibilă atât pe Android cât și pe iOS.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.