Deputatul Leoreanu a organizat o dezbatere publică pentru o nouă lege a asociațiilor de proprietari

de | 01/03/2018 | Administrație, Local, Social

Reprezentanții asociațiilor de proprietari s-au întâlnit joi, 1 martie, cu primarul Lucian Micu și cu deputatul Laurențiu Leoreanu. Întâlnirea a fost o modalitate prin care parlamentarul romașcan i-a consultat pe cei care administrează asociațiile referitor la inițierea unei noi legi de funcționare a asociațiilor de proprietari.

Înainte de a începe discuțiile, doamnele prezente în sala mică a Casei de Cultură au primit flori din partea celor doi reprezentanți ai administrației locale, respectiv centrale.

Primul care a luat cuvântul a fost primarul Lucian Micu, edilul prezentându-le celor aproximativ 100 de persoane ce au discutat directorii ApaVital Iași la Roman, la ședința Consiliului Local de miercuri, 28 februarie  și a adăugat că reprezentanții acestei companii vor face o prezentare și în fața președinților și administratorilor asociațiilor de proprietari. Dar oamenii din sală au profitat de situație pentru a se plânge de relația defectuoasă cu ApaServ Neamț, iar deputatul Leoreanu, care a rămas singur în fața reprezentanților asociațiilor abia a reușit să explice că el a inițiat discuțiile cu ApaVital Iași, în urmă cu patru luni, că a fost „bombardat” tot cu întrebări și reclamații la adresa ApaServ.

Cel puțin o oră vreau să stau de vorbă cu dumneavoastră. Eu sunt reprezentantul PNL în grupul de lucru al Camerei Deputaților pe ceea ce înseamnă negocierea și analiză pe Legea 230. Nu vorbim de o modificare a legii, ci de o lege nouă. Săptămâna trecută, m-am întâlnit cu reprezentanții Ministerul Dezvoltării și cu Liga Asociațiilor din România. Câteva rezultate s-au produs deja, există o platformă de lucru. Propun să luăm pe articole. până la sfârșitul lunii martie dorim să intrăm cu această lege la comisie.

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL

Discuțiile au durat mai bine de două ore, dar unii dintre cei prezenți par să nu fi înțeles rolul acestei întruniri și au continuat să se plângă de furnizorii de servicii.

Ar trebui o lege mai bună. Gunoiul e privat, cei cu apa sunt privați. Noi le facem lor servicii pe banii oamenilor. Ei sunt o instituție privată care câștigă bani pe spinarea noastră, mergem în procese, dăm bani din banii oamenilor iar ei, bine-merci, nu ne bagă în seamă.

participant la dezbatere

Bărbatul care a spus acestea a fost întrerupt de deputatul Leoreanu, parlamentarul spunându-i că discuția nu-i aduce niciun avantaj. Alții din cei prezenți au înțeles că ar putea exista și varianta în care relațiile dintre furnizorii de utilități și cetățeni să nu mai fie intermediate de asociațiile de proprietari; dar cert este că noua propunere legislativă include convenția individuală ca modalitate de facturare, dar tot cu participarea asociației de proprietari .

O doamnă s-a plâns că nu mai există în Primăria Roman compartiment special pentru asociațiile de proprietari și că cetățenii nemulumiți de anumite aspecte din cadrul unei asociații ar trebui să reclame înainte la asociație și abia apoi la Biroul Unic al Primăriei.

Proiectul pentru noua lege a asociațiilor de propriatari ar urma să fie pe masa comisiilor de specialitate ale Parlamentului începând cu luna aprilie.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.