(D)inRoman călător: Pe urmele lui Grigore Antipa, la Muzeul de Științe ale Naturii Roman

de | 11/03/2018 | Din Roman călător, Local, Util

Romanul nu este pe lista orașulor turistice, dar nu este lipsit complet de atracții. Chiar și pentru cei care tranzitează orașul, o oprire de câteva ore în Roman poate însemna un timp de calitate. Spre exemplu, Muzeul de Științele Naturii este aproape atât de gară, cât și de autogară, iar a aștepta un tren sau o mașină de legătură nu trebuie să fie, obligatoriu, o monotonă numărare a secundelor.

La trei minute de gară/autogară, în Parcul Municipal, se află clădirea Muzeului de Științe. Începând cu această săptămână, timp de trei luni, vizitatorii pot face o incursiune în viața savantului Grigore Antipa. Biologul născut la Botoșani a amenajat Muzeul de Istorie Naturală, muzeu care care acum îi poartă numele și care este unul dintre cele mai cunoscute din țară. Expoziția a ajuns la Roman datorită demerusrilor realizate de muzeografii romașcani.

Cu colegii de la București avem o colaborare mai veche. Am profitat de faptul că această expoziție era la Botoșani și atunci am luat legătura cu cei de la București și am reușit să o aducem și la Roman. Am deschis expoziția pe data de 8 martie, aceasta fiind accesibilă publicului până pe data de 15 iunie, deci romașcanii au timp destul ca să o poată vizita. Avem piese cu valoare istorică, documentară, științifică, personal colectate și conservate de savantul Grigore Antipa. Avem panouri cu informații legate de viața și activitatea savantului, lucrările acestuia, precum și diplomele și medaliile acordate de regii României.

muzeograf Gabriela Vîrgă, Muzeul de Științe ale Naturii Roman

Intrarea la această expoziție, dar și la expoziția permanentă de la etajul clădirii se face în baza aceluiași bilet. Pentru copii, un bilet costă 2 lei; pentru adulți, 3 lei; iar pentru membrii unui grup, câte 2 lei de persoană. Un tur durează aproximativ o oră, poate un pic mai mult, dacă vă place să admirați obiecte inedite (unele care nu mai există acum), cum sunt cele care i-au aparținut lui Grigore Antipa.

La etaj, vizitatorul poate să intre în zona de pădure. Avem diorame cu pădure de foioase, de la confluența Siretului cu Moldova, avem vitrine cu animale ocrotite și casete cu plante ocrotite. De asemenea, prin intermediul insectarelor pot cunoaște insectele din pădurea de foioase și din pădurea de sălcii.

muzeograf Gabriela Vîrgă, Muzeul de Științe ale Naturii Roman

expozitie Grigore Antipa 1 2 expozitie Grigore Antipa 2 2 expozitie Grigore Antipa 4 2 expozitie Grigore Antipa 5 2

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.