Reprezentanții ApaServ au anunțat că tariful al apă va fi influențat anul acesta de redevența pe care compania va trebui să o plătească în următorii ani. Fără această redevență, tariful apei ar fi sensibil mai mic decât acum. Previziunile pentru anul 2016 arată, însă, o creștere a acestui tarif.
”Este, practic, o micșorare de preț din partea companiei de 0,098 lei la un metru cub de apă potabilă plus un metru cub de apă uzată. Scăderea vine de pe partea de canalizare. Dar trebuie incluse în preț amortizarea investițiilor făcute și, din acest motiv, tariful previzionat crește”, Cătălin Dughir, managerul general al ApaServ. Conducerea companiei de apă și canalizare spune că, în cazul județului Neamț, redevența va reprezenta 15% din tariful total. Astfel, din cauza redevenței, tariful la un metru cub de apă plus un metru cub de canalizare ar trebui să crească cu un leu și 43 de bani (1,43 lei). ”La canalizare ar ajunge un preț de 4.05 lei – cu tot cu redevență vorbesc -, iar la apă – de 3,75 lei. Dacă nu am avea această redevență de achitat, ceea ce este imposibil – pentru că nu putem să accesăm celelalte fonduri dacă nu aducem dovezi la Comisia Europeană că suntem în stare să ne recuperăm cheltuielile cu amortizarea investițiilor pe durata concesiunii pe calea redevenței – tarifele ar putea să scadă”, a precizat Maria Grădinaru, directorul economic al ApaServ. Pentru ca modificarea de tarif să se realizeze este nevoie, însă, de multe avize și acordul, în majoratiate, a reprezentanților din județ care sunt membri în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Neamț.
La acest moment, ApaServ plătește o redevență de aproximativ 6.640.000 de lei, iar de la 1 iulie, moment în care vor fi puse în funcțiune toate investițiile realizate în cadrul Proiectului Major (în valoare de 107 milioane de euro), redevența va ajunge la 16.611.000 lei. Reprezentanții companei au adăugat că, dacă partea de cofinanțare a Proiectului Major ar fi fost suportată de Consiliul Județean (așa cum s-a întâmplat în alte județe din țară), atunci ApaServ nu ar mai fost nevoie să împrumute 15 milioane de euro, împrumuturi ale căror costuri sunt incluse în tariful final.