Ideea a apărut ca o antirevelaţie pe la jumătatea lunii decembrie 2015. În târgul Romanului, zăpada se încăpăţâna să nu se aştearnă sub paşii gloatei, aidoma artei din manifestele lui Voronca. Ecoul paşilor lui Saşa Pană în vizuina luminată a lui Blecher ne pândea la fiecare colţ de pagină. Ajunsesem să simţim eliberarea robului-cuvânt în orice frază, ca o pecete veşnică a izvorului de limbă ce-l slujim. Atunci ne-am întors gândul spre spiritul avangardei şi al noului val cultural declanşat în urmă cu un secol: ne suflau în ceafă Tzara, Vinea, Iancu, Brauner, Voronca, Pană, Urmuz, Brunea-Fox, Roll, Fundoianu, Luca, Păun, Naum, Teodorescu. Apoi am lăsat mintea să cotrobăie prin sertarele argheziene, în căutarea pierdutelor nestemate de la Mărţişor. Şi vâlvătaie se făcu din fumul aspru de tutun, înghesuit de înţelept în pipă cu stoicismul clasicilor în viaţă şi moarte. Aşa am hotărât să fie fiţuicile noastre, ca nişte bilete de papagal, indiferente la o adresă sau alta a raiului literar. Să fie, dar, revistă creatoare şi s-o strigăm [TAM-TAM]!
O lucrăm noi, cu mintea şi mâinile noastre, de la început până la ultima capsă. O scoatem acum, dar e pentru mult mai târziu. În arta şi literatură, durează cel puţin un sfert de veac să afli dacă ai rămas în conştiinţele treze sau eşti deja maculatură. O facem pe sufletul şi cheltuiala noastră, aşa că efectul bumerang nu există. O scriem şi o ilustrăm dintr-o suflare, o tipărim laser frate la imprimanta lui Ion D. Nădejde şi trimitem 6 exemplare la Biblioteca Naţionala a României şi încă 3 Bibliotecii din Roman şi Asociaţiilor culturale “G.R. Melidon” şi “Cetatea Nouă”. Mai rămânem cu 16 fiţuici pe care le împărţim la rude şi necunoscuţi. Aşteptăm să vedem în cât timp efectul celor 6 paşi o să-şi facă efectul. După socotelile noastre, ecoul trecerii ar trebui să se întoarcă la noi în următorii 25 de ani, câte unul pentru fiecare revistă printată.
Nu folosim sofisme pe post de prezervative elitiste, detestăm politrucii voyeuri sau exhibitionişti, rejectăm valeţii de treflă la vreme de sara pe deal, nu agreem chimicalele, preferăm zarzavatul proaspăt de grădina, în locul scrobitelor culturi academice. Nu de alta, dar să aibă şi pieţarii un rost în viaţă. Sau vieţarii un rost în piaţă. Cum vrem noi.
Daniel Marcu – editor-coordonator al revistei “[TAM-TAM]”
Nota editorului: Revista este editată lunar, la Roman, de Cenaclul Literar al Unioniştilor Boemi, sub patronajul Asociaţiei “Cetatea Nouă”, cu subtitlul “atelier de idealuri şi arte manifeste”. Primele numere au apărut în decembrie 2015 şi ianuarie 2016, acum aflându-se în pregătire cel de-al treilea număr. Revista “[TAM-TAM]” conţine doar creaţii literare şi ilustraţii originale şi are un caracter bibliofil, fiind tipărită în doar 25 de exemplare.