În fiecare ani, pe 28 februarie se sărbătorește Ziua Protecției Civile. Protecția Civilă din România a fost înființată în urmă cu 83 de ani, prin „Înaltul Decret Regal nr. 468” din 28 februarie 1933. Atunci a fost aprobat „Regulamentul Apărării Pasive contra Atacurilor Aeriene”, ca urmare a îngrijorării tot mai mari provocate de perfecţionarea armamentelor şi de multiplicarea efectelor acestora asupra oamenilor, în special asupra civililor.
„Funcţionarea protecţiei civile a fost, la începuturi, strict legată de apărarea militară a unui stat, s-a dezvoltat în funcţie de evoluţia armamentelor şi a efectelor întrebuinţării acestora şi, pe măsură ce preocuparea pentru menţinerea păcii a dat roade, şi-a orientat eforturile pentru protejarea vieţii în situaţiile periculoase determinate de manifestarea factorilor naturali sau a celor rezultate din activitatea omului. Aderarea ţării noastre la Convenţia de la Geneva din 1949, precum şi apartenenţa ţării noastre la diferite organisme ale ONU, Uniunii Europene şi NATO au impus revitalizarea concepţiei de organizare şi conducere a Protecţiei Civile din România. Astăzi, când Protecţia Civilă integrează Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, remarc foarte buna cooperare din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, dăruirea personalului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, precum şi a celui al serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, care împreună acţionează pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea pagubelor generate de dezastre.
Cu ocazia Zilei Protecției Civile din România, îmi face plăcere să transmit tuturor celor care acţionează sub generoasele însemne ale acestei instituţii – membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) şi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, personalului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ şi celui al serviciilor de urgenţă voluntare şi private – multă sănătate şi un călduros „La mulţi ani!”, a afirmat prefectul Vlad Angheluță, președintele CJSU Neamț.
Dacă la începutul existenţei sale, Protecţia Civilă îndeplinea misiuni exclusiv în caz de conflict armat, în prezent ea acţionează la cutremure, inundaţii, alunecări şi prăbuşiri de teren, incendii masive de pădure, asanarea teritoriului de muniţii rămase neexplodate.