Un caz de înșelăciune ce a ieșit la iveală zilele acestea atrage atenția asupra modului în care unii oameni, care sunt angajați pe posturi ce permit accesul la datele personale ale celorlalți cetățeni se pot folosi de aceste informații pentru a obține bani în folosul personal, fără a respecta legea. Dosarul se află în faza de urmărire penală, ceea ce înseamnă că anchetatorii nu au terminat de strâns toate probele pentru a trimite persoanele inculpate în fața instanței, spre a fi judecate.
Este posibil ca unele persoane să nu ajungă niciodată să se întâlnească cu magistrații, dacă respectă un angajament pe care l-au semnat înainte de sărbătorile de iarnă; și anume, să plătească sumele pe care le datorează Solidaritatea IFN Buhuși, o Casă de Ajutor Reciproc (CAR), din credite ce apar pe numele altor cetățeni. La Solidaritatea IFN Buhuși au apelat, de-a lungul timpului, mulți romașcani ce doreau să împrumute sume modice și să nu apeleze la bănci.
”Nodul” acestei rețele era casierul de la CAR. Ana I. ajunsese să îi cunoască pe aproape toți clienții CAR. Atunci când unii dintre ei i s-au plâns că nu pot să mai plătească ratele la creditele luate, Ana I. a venit cu soluția: credite luate în numele altor persoane. Așa au ajuns ca 20 de persoane din municipiul Roman și din Piatra-Neamț să facă, în total, 584 de credite false. Cei care au contractat respectivele credite sunt persoane care au avut acces, datorită serviciului, la actele de identitate ale altor câtorva mii de persoane. Este și cazul Violetei M., casieră la UPC, urmărită penal în acest dosar. Femeia ar fi semnat, anul trecut, un angajament de plată pentru a plăti 140.000 de lei către CAR, restul dintr-un total de 400.000 de lei. Cei 400.000 de lei ar reprezenta suma totală a mai multor credite contractate în numele altor persoane, fără ca păgubiții să știe ceva.
Violeta M. a ajuns în fața instanței din cauză că nu ar mai fi respectat angajamentul de plată. Iar Ana I., pentru a primi o pedeapsă mai blândă, a făcut auto-denunț. Așa a ieșit la iveală toată ”rețeaua” celor 20 de persoane care au vrut să profite de pe urma unor oameni nevinovați. Cel puțin până la acest moment, niciunul dintre păgubiți nu a primit somații de plată, fiindcă totul a fost descoperit la timp, înainte de a se întocmi notificări.
Probabil ca unii dintre păgubiți nu vor afla niciodată că informațiile lor personale au fost folosite în acest scop sau cine a făcut acest lucru. Prejudiciul calculat în acest moment depășește două milioane de lei.
Cele două persoane urmărite penal – Ana I. și Violeta M. – au fost reținute pe 1 martie, iar Judecătoria de la Roman a considerat că trebuie să fie cercetate în stare de arest preventiv. Vineri, 4 martie, Tribunalul Neamț a dispus ca cele două să fie puse sub control judiciar pentru 60 de zile, cu condiția de a nu părăsi județul și de a nu lua legătura cu martorii din dosar. În cazul nerespectării acestor condiții, judecătorii pot decide, din nou, cercetarea în stare de arest preventiv.
Din păcate, acest caz nu reprezintă o excepție, ci este doar deosebit din cauza numărului mare de persoane implicate. În luna noiembrie 2015, Mirela Andronic a fost condamnată de Judecătoria Roman la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare întrucât, în calitate de agent al Provident, s-a folosit de actele persoanelor ce se împrumutau de la această instituție, pentru a contracta și alte credite, fără știrea celor păgubiți. Mai mult, femeia a ”fabricat” copii ale unor așa-zise acte de identitate, pe care le-a transmis superiorilor, tot în vederea obținerii de credite frauduloase.
Astfel de practici arată cât de ușor ne pot fi sustrase datele personale, pe care le oferim cu bună-credință în relația cu instituții publice sau private, și folosite pentru comiterea de infracțiuni.