Site icon inRoman.ro

Trimiși la consiliere de procurorii anti-mafia

consiliere psihologica

Persoanele care au probleme cu dorgurile au unde să ceară ajutor. Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidorg (CPECA) Neamț oferă consiliere gratuită și păstrează secretul cu privire la cei care au nevoie de ajutor de specialitate. În fiecare an, zeci de persoane apelează la specialiștii antidrog din cadrul acestui centru pentru a scăpa de dependența de stupefiante, dar și pentru că au consumat ocazional droguri și vor să prevină o drama personală.

”Și la nivelul județului Neamț, ca la nivelul întregii țări, există astfel de situații în care tinerii cad în capcana drogurilor sau a consumului de droguri sau a implicațiilor pe care consumul de droguri le poate avea. Din nefericire, nici județul Neamț nu este ferit de astfel de situații, însă se află undeva sub media națională, după cum, de altfel, chiar România – chiar dacă se află, oarecum, pe un trend ușor ascendent în ceea ce privește consumul de droguri – încă se află mult sub media Uniunii Europene în ceea ce privește consumul de droguri și încercăm să pătrăm această medie și la nivelul județului Neamț”, a precizat Nicoleta Tablan, specialist prevenire în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Neamț.

În anul 2015, la nivelul CPECA Neamţ au fost ajutate 36 de persoane. Acestea au beneficiat de 80 de şedinţe de evaluare medicală, psihologică şi socială, 35 de şedinţe de informare, zece consultaţii medicale, 35 de şedinţe de consiliere socială și 30 de management de caz.

Beneficiarii sunt majoritari de sex masculin (doar două femei), cu vârsta cuprinsă între 16 – 38 de ani. Dintre aceştia 13 sunt din judeţul Bacău, zece din judeţul Botoşani, șapte din Neamţ şi șase din Suceava. Substanţa principală pentru care au primit servicii este canabisul – 27 de cazuri, urmată de etnobotanice – opt cazuri – şi alcool – un caz.

Sursa principală de referinţă a fost Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), 28 de cazuri ajungând în atenția specialiștilor pentru că respectivii consumatori și familiile lor au fost trimiși la consiliere de procurori. Trei persoane au ajuns la Centrul Antidrog prin intermediul Centrului Judeţean de Arest Preventiv Botoşani, două au fost trimise de familie, un caz a fost trimis de Serviciul de Probaţiune Neamţ, un alt caz a fost trimis de Centrul Social Împreună Piatra Neamţ şi un caz a fost trimis de către DGASPC Bacău.

În ceea ce priveşte infracţiunile din domeniul drogurilor la nivel judeţean, din datele furnizate de Serviciul pentru Combaterea Criminalităţii Organizate Neamţ, în anul 2015 au fost cercetate pentru infracţiuni 109 persoane (opt minore), în creştere faţă de perioada 2007 – 2013. Infracţiunile constate în anul 2015 au fost 121, faţă de 112 constatate în anul 2014.

Pentru a cere ajutor de specialite în ceea ce privește consumul de droguri, autoritățile au înființat, în urmă cu mai mulți ani, o linie verde. Numărul de telefon este: 0800.8700.700. Specialiștii antidrog Neamț pot fi contactați la numărul de telefon 0233.934.

Exit mobile version