Începând cu ziua de joi, 24 martie, pentru creștinii romano-catolici urmează o perioadă specială, cunoscută și sub numele de triduum pascal. La Roman, joi seară, bisericile au fost neîncăpătoare. În fiecare lăcaș de cult, sute de credincioși au venit să participe la singura liturghie din an în care preotul spală, în mod simbolic, picioarele a 12 creștini, ca o rememorare a celor făcute de Isus Cristos în urmă cu două milenii.
Momentul spălării picioarelor a avut loc după predică și, la biserica”Isus, Bunul Păstor” din cartierul Favorit, acest lucru s-a întâmplat în prezența a aproape 300 de credincioși care au luat parte la liturghia Cinei Domnului.
Un alt moment special al liturghiei din Joia Sfântă este mutarea Împărtășaniei din altarul principal în altarul secundar, pentru adorație. Preoții și ministrantii au mutat trupul și sângele Domnului, apoi au meditat câteva clipe în fața altarului. În Joia Sfântă, după Liturghie, credincioşii pot medita la pătimirile lui Cristos, rând pe rând, pe parcursul a patru ore de adoraţie şi rugăciune, până la trecerea în Vinerea Sfântă.
Joia din triduumul pascal are o importanță deosebită și pentru preoți. Dimineață a avut loc Liturghia sfințirii uleiurilor folosite pentru momente deosebite din viața creștinirlor și a bisericii – cum ar fi botezuri sau sfințiri -, iar clericii și-au reînnoit făgăduințele din ziua hirotonirii.
Până la celebrarea Învierii Domnului, creștinii romano-catolici mai merg la biserică în Vinerea Sfântă, dar atât vineri cât și sâmbătă sunt zile aliturgice. Următoarea liturghie va fi cea în care se va vesti marea bucurie și sărbătoare a Învierii lui Isus Cristos.